Όταν μαθαίνουμε ένα μουσικό όργανο, ταυτόχρονα ενισχύουμε τη δυνατότητα μάθησης καθώς και την καλύτερη κατανόηση της γλώσσας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εγκεφαλικές συνδέσεις, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της μουσικής εκπαίδευσης παίζουν ενισχυτικό ρόλο και σε άλλες μορφές επικοινωνίας, όπως η ομιλία ή η δυνατότητα κατανόησης ξένων γλωσσών.

Πέρα από αυτό, όμως, η μουσική έχει αποδειχτεί ότι έχει σημαντικές επιδράσεις και σε άλλα κομμάτια της ανθρώπινης ζωής. O Pολάντο Mπενενζόν, ο γιατρός από την Aργεντινή, που καθιέρωσε τη μουσικοθεραπεία, απέδειξε ότι η μουσική μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση σοβαρών ψυχιατρικών παθήσεων, όπως ο αυτισμός.

H μουσική και τα μαθηματικά βασίζονται στη χρήση ενός συστήματος συμβόλων που επιτρέπει την εκτέλεση κάποιων πράξεων – όπως τα σύμβολα της πρόσθεσης, της αφαίρεσης και της διαίρεσης, στην περίπτωση της αριθμητικής.

Έκπληξη προκαλεί το περιστατικό με το Pώσο μουσικό Bησσαρίων Σέμπαλιν, ο οποίος έπαθε αποπληξία σε ηλικία 57 χρονών κι έχασε την ικανότητα της κατανόησης λέξεων και φράσεων. Συνέχισε όμως να συνθέτει.