Ιδιαιτέρως υψηλά παραμένουν τα ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στον παιδικό πληθυσμό της Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν συνολικά 340.000 μαθητές από περίπου 4.000 σχολεία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το 23% και το 10% των Ελλήνων μαθητών αξιολογήθηκαν ως υπέρβαροι και παχύσαρκοι αντιστοίχως.

Πού οφείλονται όμως τα υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας; Στο ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει η επιστημονική ομάδα του ΕΥΖΗΝ μέσα από τα δεδομένα του προγράμματος, με σχετική ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Διατροφής kai Διαιτολογίας, η οποία έλαβε το 2ο Βραβείο Ερευνητικής Ανακοίνωσης.

Στο πλαίσιο της ομιλίας, τονίστηκε ότι η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, ωστόσο υπό μια απλουστευμένη έννοια θα μπορούσε να αποδοθεί στη συνδυαστική επίδραση των γονιδίων και του τρόπου ζωής. Ως προς τις συνήθειες του τρόπου ζωής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-15, τα παιδιά που ανέφεραν χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (βάσει του KIDMED σκορ), μικρή διάρκεια ύπνου (<8 ώρες την ημέρα) και αυξημένο χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (≥2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα) είχαν αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά που πληρούσαν τις διεθνείς συστάσεις για τις συνήθειες διατροφής, σωματικής δραστηριότητας και ύπνου. Από τους παράγοντες αυτούς, η μικρή διάρκεια ύπνου αναδείχθηκε ως ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την παιδική παχυσαρκία (παιδιά με διάρκεια ύπνου <8 ώρες την ημέρα είχαν 20% αυξημένη πιθανότητα να είναι παχύσαρκα σε σχέση με παιδιά με >8 ώρες ύπνου την ημέρα). Αντιθέτως, για κάθε 1 μέρα αύξηση στην εβδομαδιαία συχνότητα ενασχόλησης με οργανωμένη σωματική δραστηριότητα, η πιθανότητα ένα παιδί να είναι παχύσαρκο φάνηκε να μειώνεται κατά 6%.

Όπως επίσης αναφέρθηκε, τα προαναφερθέντα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι περίπου το ¼ των παιδιών της Ελλάδας δεν κοιμούνται επαρκώς (<8 ώρες την ημέρα), υπερβαίνουν τον επιτρεπτό χρόνο ενασχόλησης με καθιστικές δραστηριότητες (≥2 ώρες τηλεθέαση την ημέρα) και δεν πραγματοποιούν κάποια οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα εκτός σχολείου. Συνεπώς, η δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος για τα παιδιά στην οικογένεια, το σχολείο και την κοινότητα, δηλαδή ενός περιβάλλοντος που προωθεί την ισορροπημένη διατροφή, το παιχνίδι, την άθληση και την επαρκή ανάπαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι ιδιαιτέρως σημαντική.