Επιπλέον μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης επιδιώκει το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή, για πρώτη φορά, της θετικής λίστας φαρμάκων.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας για τη θετική λίστα φαρμάκων, άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή συμπεριλαμβάνονται και αρκετά γεννόσημα-αντίγραφα φάρμακα με στόχο να μειωθούν μεσοσταθμικά περισσότερο οι τιμές των φαρμάκων που τελικά θα μπουν στη θετική λίστα.

Όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν 10 ημέρες διορία, για να ζητήσουν να ενταχθούν κάποια από τα φάρμακά τους στη θετική λίστα, αρκεί να δεχτούν ότι οι τιμές τους δεν θα υπερβαίνουν τις τιμές αναφοράς που θα ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας. Το επιπλέον ποσό θα αποδοθεί με τη μορφή rebate από τις φαρμακευτικές πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η λίστα με τα 89 ακριβά φάρμακα μεγαλώνει, καθώς στο εξής θα περιλαμβάνει 130 σκευάσματα.

Στόχος του υπουργείου είναι να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2012, από τα 9,5 δισ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ, όσα ήταν δηλαδή και το 2004.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα του», τόνισε με έμφαση ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι όπως τον έχει ενημερώσει ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, είναι, ήδη, έτοιμη η προκήρυξη του διαγωνισμού για να βρεθεί η ανάδοχος εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Ο όγκος της συνταγογράφησης είναι το πρόβλημα, αυτό παίζει και τον πιο σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της δαπάνης, γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Όπως έγινε σήμερα σαφές, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει από την 1η Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην εφαρμογή του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, τα οποία θα λειτουργούν πλέον Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα καθώς και Σάββατο.

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», έγινε ακόμη γνωστό ότι θα κατατεθεί, εκτός από την τροπολογία που επιτρέπει την πώλησή του, μία εναλλακτική πρόταση από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να είναι συνιδιοκτήτες ιδιώτες και να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία.