Στην εφηβική ηλικία συχνά οι γονείς και βέβαια οι έφηβοι ανησυχούν για ένα πόνο που εμφανίζεται στο γόνατο, κυρίως μετά αλλά και κατά τη διάρκεια αθλοπαιδιών. Ονομάζεται και επιφυσίτις Osgood.

 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

 

Τι είναι

Ο επιφυσιακός χόνδρος στο άνω μέρος της κνήμης απ΄ όπου μεγαλώνει το οστούν και όπου καθηλώνεται ο επιγονατιδικός τένοντας κατά την έντονη άθληση, λόγω σύσπασης του τετρακεφάλου μυός, ερεθίζει τον χόνδρο και σπάνια τείνει να τον ξεκολλήσει.

epiknimis Πώς ελέγχεται

Ο έφηβος, κυρίως παιδιά που ασκούνται πολύ (ποδόσφαιρο, κ.α.) εμφανίζουν στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος μια διόγκωση (η οποία δημιουργεί συχνά και φόβο ότι πρόκειται για όγκο). Η προβολή αυτή είναι συνήθως αμφοτερόπλευρη (συνήθως είναι επώδυνη περισσότερο η μία πλευρά) και λίγο θερμή.

Για επιβεβαίωση χρειάζεται ακτινογραφία των γονάτων σε πλάγια λήξη (Profile) για να αποκλεισθεί η πιθανότητα όγκου (σπάνια μεν, αλλά υπάρχει) και να σταδιοποιηθεί η αλλοίωση για την θεραπεία.epiknimis2

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις που η ακτινογραφία δείχνει ότι ο χόνδρος κινδυνεύει να ξεκολλήσει χρειάζεται ακινητοποίηση του γόνατος με γύψινο νάρθηκα για τρεις εβδομάδες. Στις άλλες περιπτώσεις αρκεί η αποφυγή καταπόνησης με αθλοπαιδιές για 3 μήνες (ποδόσφαιρο, ποδήλατο).

Λέξεις κλειδιά

– Επιφυσίτιδακνημιαίοιυ κυρτώματος

– Osgood