Περιορισμούς στην προώθηση (marketing) των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών σε παιδιά επιχειρεί να βάλει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης του ΠΟΥ, στο οποίο συμμετέχουν 28 χώρες, και τα μέλη του συναντώνται στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, υπό το συντονισμό της επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής και Υγείας του ΠΟΥ στην Αθήνα, καθηγήτριας Αντωνίας Τριχοπούλου.

Το δίκτυο αποτελείται από χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του ΠΟΥ, οι οποίες έχουν κοινό ενδιαφέρον για την εξεύρεση τρόπων για τον περιορισμό της πίεσης που ασκείται στα παιδιά από την προώθηση προϊόντων υψηλής συγκέντρωσης σε αλάτι, υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και φτωχών σε θρεπτικά συστατικά.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος του δικτύου είναι η προστασία της υγείας και της ευημερίας των παιδιών μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να μειωθεί η έκταση των επιπτώσεων από την κατανάλωση των ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών από τα παιδιά.

Η αύξηση των επιπέδων της παιδικής παχυσαρκίας και της συχνότητας των χρόνιων διατροφο-εξαρτώμενων νοσημάτων καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ευρείας βάσης προσπάθειες πρόληψης. Ένα σημαντικό μέτρο είναι ο περιορισμός της πίεσης που ασκείται προς τα παιδιά, ιδίως με την προώθηση των τροφίμων και ποτών υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και των φτωχών σε θρεπτικά συστατικά. Τα τρόφιμα που προωθούνται, είτε μέσω διαφήμισης, είτε άλλων μορφών προώθησης, είναι συχνά μη συμβατά με τις αρχές δημόσιας υγείας και έχει αποδειχθεί ότι τέτοιες προσπάθειες προώθησης επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών.

Το δίκτυο ιδρύθηκε το 2008, και η συνάντηση της Αθήνας αποτελεί τη 10η, όπου χώρες μέλη συναντούνται για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να διατυπώσουν νέες πρωτοβουλίες δράσης. Κατά τη συνεδρίαση θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην παρακολούθηση των εν εξελίξει δραστηριοτήτων μάρκετινγκ και την αξιολόγηση των μέτρων πολιτικής για τον περιορισμό της προώθησης ανθυγιεινών τροφίμων.