Η τεχνική IMSI, η οποία εφαρμόζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο σε κέντρο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη υπόσχεται υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και μείωση των ποσοστών βιοχημικών κυήσεων και των επανειλημμένων αποβολών.

Πρόκειται για μια τεχνική η οποία βασίζεται στην υψηλής ανάλυσης μεγέθυνση των σπερματοζωαρίων με τη χρήση κατάλληλου μικροσκοπίου και υψηλής τεχνολογίας κάμερα, που έχει σαν αποτέλεσμα τη λεπτομερέστερη απεικόνιση της κεφαλής του σπερματοζωαρίου.

«Έχει αποδειχθεί ότι μικρές κύστεις (κενοτόπια) στο εσωτερικό της κεφαλής των σπερματοζωαρίων μειώνουν τα ποσοστά εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα και κατ’ επέκταση τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η τεχνική IMSI προσφέρεται κυρίως σε ζευγάρια με αυξημένο ποσοστό ανώμαλων μορφολογικά σπερματοζωαρίων (τερατοσπερμία), με αυξημένο ποσοστό κατακερματισμού του DNA των σπερματοζωαρίων, με ιστορικό επανειλημμένων και ανεξήγητων αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης, με βιοχημικές κυήσεις ή επανειλημμένες αποβολές», επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής τους ΑΠΘ, Νίκος Πράπας ο οποίος εφαρμόζει την τεχνική αυτή.

Σύμφωνα με τον κ. Πράπα με αυτή τη νέα μέθοδο αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των κλινικών κυήσεων όπως επίσης μειώνονται τα ποσοστά των βιοχημικών κυήσεων και των επανειλημμένων αποβολών. «Ο συνδυασμός της υψηλής τεχνολογίας με την καλή επιστημονική κατάρτιση βιολόγων και γυναικολόγων αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης», καταλήγει ο ίδιος.