Οι καρδιακές προσβολές που συμβαίνουν τις πρωινές ώρες είναι πολύ πιο επικίνδυνες απ’ ό,τι όταν συμβαίνουν οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ημέρας.

Παρατηρήθηκε ότι όσοι ασθενείς πάθαιναν καρδιακή προσβολή από τις 6:00 το πρωί μέχρι το μεσημέρι πάθαιναν μεγαλύτερη ζημιά στον καρδιακό μυ κατά ένα πέμπτο, συγκριτικά με αυτούς που τους «χτυπούσε» τις απογευματινές ώρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το περίεργο αυτό φαινόμενο μπορεί να σχετίζεται με τις αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στα επίπεδα των ορμονών και το μεταβολισμό, που παρατηρούνται όταν κάποιος ξυπνάει.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακής Έρευνας της Μαδρίτης μελέτησαν 811 ασθενείς, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καρδιακή προσβολή από το 2003 μέχρι το 2009.

Όλοι είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι ερευνητές εκτίμησαν τη σοβαρότητα των περιστατικών μετρώντας τα επίπεδα των ενζύμων κινάση (kinase), κρεατίνη (creatine ) και τροπονίνης-I (troponin-I), τα οποία εμφανίζονται σε υψηλά ποσοστά όσο μεγαλύτερη βλάβη έχει υποστεί ο καρδιακός μυς.

Ανακάλυψαν ότι η ζημιά στην καρδιά ήταν κατά 21% πιο σοβαρή όταν η καρδιακή προσβολή συνέβαινε τις πρωινές ώρες.