«Ενημερώσου- Προστατεύσου- Εμβολιάσου», Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού», που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου και έχει ως στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για τη σπουδαιότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τα εμβόλια σώζουν περισσότερες από 3 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Ωστόσο, μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό, άλλοι τόσοι θάνατοι.

Η εκρίζωση της ιλαράς και της ερυθράς από την Ευρώπη μέχρι το 2015 είναι το κεντρικό μήνυμα του ΠΟΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών.

«Εμβολιαστείτε και προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας», αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές , αφορά όλους, ενώ η αποφυγή του συνεπάγεται την επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Η μείωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης οδηγεί στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων. Παραδείγματα είναι οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη.

Ο εμβολιασμός αναφέρουν οι επιστήμονες αφορά και τους ενηλίκους, καθώς η συνεχής μετακίνηση των πληθυσμών αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης νοσημάτων ,ενώ προτεραιότητα αποτελεί και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας, για την προστασία των ίδιων, των ασθενών τους και των οικογενειών τους.

«Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και τα εμβόλια είναι ασφαλή διότι πριν εγκριθεί η κυκλοφορία τους διασφαλίζεται ότι πληρούν αυστηρές προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δικαίωμα και πρόσβαση στον εμβολιασμό, έχουν όλοι ανεξαρτήτως της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης.

Οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων και της Πρόνοιας δικαιούνται τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, ενώ οι ανασφάλιστοι μπορούν να απευθύνονται για τον εμβολιασμό τους στoυς Εκπαιδευτικούς Υγειονομικούς Σταθμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους Αμπελόκηπους, στην Καλλιθέα και τα Λιόσια. (Πληροφορίες : 210-3613848).

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται από σήμερα και έως τις 30 Απριλίου στην πλατεία Συντάγματος. Διεπιστημονική ομάδα του αποτελούμενη από γιατρό, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, διανέμει ενημερωτικά φυλλάδια και βρίσκεται στη διάθεση του κοινού για να απαντήσει σε τυχόν απορίες.