Όσο πιο πρόωρα γεννιέται ένα μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι αργότερα να διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και να χρειαστεί να ακολουθήσει τη σχετική φαρμακευτική αγωγή , σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι σουηδοί επιστήμονες συστήνουν σε όσες γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν πρόωρα με καισαρική, να αναθεωρήσουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να γεννήσουν όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία, δηλαδή στην 40ή εβδομάδα της κύησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννιούνται μέχρι τρεις εβδομάδες πρόωρα σε σχέση με την κανονική ημερομηνία γέννησής τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ δυσκολεύονται να εστιάσουν την προσοχή τους σε μια εργασία ή να ελέγξουν την παρορμητική συμπεριφορά τους, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο σχολείο και στα μαθήματά τους. Περίπου το 3% έως 5% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή.

Άλλοι παράγοντες, όπως το μειωμένο βάρος του μωρού κατά τη γέννα, οι συνήθειες της εγκύου μητέρας (κυρίως αν καπνίζει), αλλά και γενετικές αιτίες, παίζουν επίσης ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΔΕΠΥ. Η φυσιολογία που στην πραγματικότητα προκαλεί τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας δεν έχει ακόμα κατανοηθεί πλήρως από τους επιστήμονες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι, όταν ένα παιδί γεννιέται πρόωρα, διαταράσσεται η ομαλή σταδιακή ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Επειδή οι γιατροί έχουν καταφέρει να κρατούν στη ζωή όλο και πιο πρόωρα μωρά, το πρόβλημα της ΔΕΠΥ αναμένεται να γίνει συχνότερο διαχρονικά.