Το προσδόκιμο ζωής εξελίσσεται με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που πλέον τα αδέλφια που γεννήθηκαν με ένα χρόνο διαφορά μπορεί να έχουν διαφορά μέχρι και έξι εβδομάδων στη διάρκεια ζωής τους. Ένα μωρό που γεννήθηκε φέτος θα ζήσει κατά μέσο όρο για περισσότερο από 90 χρόνια και εννέα μήνες

Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από 11 εκατ. άνθρωποι που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία (το 17,6% του πληθυσμού) θα ξεπεράσουν τα 100 χρόνια ζωής. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος οι υπεραιωνόβιοι θα είναι κατά 200.000 περισσότεροι.

Οι άνδρες, που είναι περισσότερο… «αδικημένοι» σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, πέρυσι «έζησαν» κατά μέσο όρο 46 ημέρες παραπάνω συγκριτικά με το παρελθόν! Μέσα σε δύο δεκαετίες το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε όσο δεν είχε αυξηθεί τα προηγούμενα 70 χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά έφερε ανακοίνωσε η Υπηρεσία Εργασίας και Συντάξεων της Μεγάλης Βρετανίας, προβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους κάτω των 16 (σήμερα) θα ξεπεράσει τα… 100! Ενώ, πριν από 30 χρόνια το 25% των νεογέννητων αγοριών πέθαινε προτού «κλείσει» τα 65!

Η ταχεία αύξηση της… μακροζωίας είχε τεράστιες συνέπειες στις δημόσιες πολιτικές σε ό,τι αφορά διάφορους τομείς από την υγεία έως τις μεταφορές, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει ξανά η συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι που περιμένουν να λάβουν σύνταξη, δε θα την εισπράξουν πριν τα 66 τους το 2020 και πριν τα 68 το 2046.