Σημαντικές αποκλίσεις από τον παραδοσιακό μεσογειακό τρόπο διατροφής, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως ο καλύτερος, με το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τις σαλάτες και τα φρούτα να κατέχουν τη «μερίδα του λέοντος», έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης για την παιδική παχυσαρκία, σε δύο σχολεία της βόρειας Ελλάδας.

Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών με εμφανή προβλήματα παχυσαρκίας έγιναν αντικείμενο μελέτης και έρευνας στο γυμνάσιο του Μαρμαρά Χαλκιδικής και στο δημοτικό σχολείο Δίου Πιερίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές αποκλίσεις από το μεσογειακό τρόπο διατροφής και μεγαλύτερος ένοχος κρίθηκε η αλλαγή του τρόπου διατροφής, αλλά και η άγνοια του υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους γονείς τους. Σημαντική είναι επίσης η επικράτηση του δυτικού τρόπου διατροφής, με την ευρεία κατανάλωση του γρήγορου και εύκολου φαγητού, αλλά και των έτοιμων, κατεψυγμένων προϊόντων.

Τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας διερευνήθηκαν και στο δημοτικό σχολείο του Δίου Πιερίας. Σ’ αυτό το σχολείο μετρήθηκαν το βάρος των μαθητών, το ύψος και η περιφέρεια μέσης 752 παιδιών, 6-11 ετών.

Η ανάλυση των τιμών του Δείκτη Μάζας Σώματος έδειξε ότι το 3,8% των παιδιών ήταν λιποβαρή, το 61,3% φυσιολογικά, το 22,9% υπέρβαρα και το 12,1% παχύσαρκα. Με βάση τις τιμές της περιφέρειας μέσης, τα παιδιά με κοιλιακή παχυσαρκία «άγγιξαν» το 43%.

Τα Ελληνόπουλου κατέχουν τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας, πίσω από τα παιδιά στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και στο 40% σε εφήβους 12-17 ετών.