Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζωντανό δότη διενεργήθηκε στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας από την ιατρική ομάδα του δρα Βασίλη Χατζηαναστασίου, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που διενεργείται αφαίρεση νεφρού με τη λαπαροσκοπική μέθοδο, αφού μέχρι σήμερα ακολουθείτο η κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Δότρια του μοσχεύματος ήταν η σύζυγος του λήπτη και όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο δρ Χατζηαναστασίου, όλα εξελίχθηκαν ομαλά και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερα στοιχεία τόσο για το δότη όσο και για το λήπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία ξεκίνησε με την αφαίρεση του νεφρού, η οποία διήρκεσε γύρω στις τέσσερις ώρες, ακριβώς επειδή διενεργείτο για πρώτη φορά και δεν υπήρχε η προαπαιτούμενη εμπειρία από την ομάδα των γιατρών και νοσηλευτών. Η μεταμόσχευση του νεφρικού μοσχεύματος, διήρκεσε πολύ λιγότερο, γύρω στις δυόμισι ώρες.

Σε ό,τι αφορά τη μετεγχειρητική πορεία δότριας και λήπτη εξελίσσεται ομαλά, με τη δότρια να παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο σε τρεις με τέσσερις μέρες και τον λήπτη σε περίπου έξι μέρες.

Όπως εξήγησε ο δρ Χατζηαναστασίου, με τη λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, δίδεται κίνητρο στο δότη να προσφέρει το νεφρό του πιο εύκολα. Ο πόνος είναι ελάχιστος, αφού η οπή είναι 7 εκατοστά αντί 15-20 της κλασικής μεθόδου, ο δότης επιστρέφει στο σπίτι του στις 3 με 4 μέρες, και στη δουλειά του πολύ πιο γρήγορα, παρά αν υποβαλλόταν σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση.