Με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε τη συμβολή αλλά και την επί της ουσίας υποστήριξή του στη διαχείριση των κινδύνων δημόσιας υγείας, που πηγάζουν από το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει ότι άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας αποτελεί η ενίσχυση τόσο της ικανότητας παρακολούθησης όσο και της αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης του υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, που σχετίζεται κυρίως με τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, εξαιτίας της λαθρομετανάστευσης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως σημείωσε ο υπουργός, έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας, που σχετίζονται με την εισροή λαθρομεταναστών, καθώς οι κινητές του μονάδες πραγματοποιούν καθημερινές παρεμβάσεις κατά μήκος των συνόρων της Ελλάδας από το 2001.

«Είναι σαφές ότι ο σημαντικός αυτός κίνδυνος δεν έχει σύνορα και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αφορά εν δυνάμει πολλές ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος και δεσμεύτηκε ότι θα αναδείξει το θέμα στην προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Υγείας, υπό την Προεδρία της Ουγγαρίας, στις αρχές Απριλίου.

Ο υπουργός πρότεινε στον ΠΟΥ την άμεση επίσκεψη κλιμακίου με στόχο τη διακρίβωση και αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και την παράλληλη ανταλλαγή απόψεων με στόχο την υλοποίηση άμεσης συνεργασίας, μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΟΥ.