Ο πρώτος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ο οποίος αναμένεται να δώσει λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας, παρουσιάστηκε σήμερα, σε ειδική εκδήλωση, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Πρόκειται για ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης δεδομένων υγείας, που θα παρέχει τη δυνατότητα έγκυρης αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας και των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την οργάνωση του υγειονομικού συστήματος.

Ο Υγειονομικός Χάρτης παρέχει τη δυνατότητα καθολικής, χωροταξικά κατανεμημένης, και έγκυρης καταγραφής της αξιολόγησης των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Όπως είπε ο υπουργός, «με την ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη προχωράμε στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για τις επικείμενες συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Τα 137 νοσοκομεία (132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και 5 του ΙΚΑ) είναι πολλά και καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό που επικρατούσε. Την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις και την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Όπως υπογράμμισαν, τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, ο υγειονομικός χάρτης αποτελεί το εργαλείο για τη χάραξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών υγείας και, παράλληλα, μπορεί να καταδείξει τους τρόπους συνεργασίας δημόσιων νοσοκομείων, μεταξύ τους, αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα.

Παρουσιάζοντας τους δείκτες του Υγειονομικού Χάρτη, ο κ. Κυριόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτόν που καταγράφει τους παράγοντες κινδύνου για την υγεία, καθώς τα στοιχεία επιτρέπουν κάποια αισιοδοξία. Το κάπνισμα κατέχει μεν την πρώτη θέση με 35,8%, παρουσιάζει όμως σημαντική μείωση την τελευταία πενταετία (46,5% το 2006). Ακολουθεί η καθημερινή χρήση αλκοόλ με 10,1% (12,2% το 2006). Ενθαρρυντικά είναι επίσης, τα στοιχεία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (από 8,6% το 2006 μειώθηκε στο 3% το 2011), απασιόδοξα, όμως, για την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5 μερίδες ημερησίως) 6,8% από 11,9% το 2006.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση των ασθενών ο κ. Κυριόπουλος έκανε λόγο για «κινούμενη άμμο», λέγοντας ότι «όλοι οι Έλληνες ασθενείς είναι μετανάστες στον τόπο τους». Πολλοί ασθενείς μετακινούνται, όπως είπε ο καθηγητής, είτε επειδή οι μονάδες Υγείας στον τόπο τους δεν είναι κατάλληλες, είτε επειδή οι ίδιοι οι ασθενείς πιστεύουν ότι δεν είναι κατάλληλες.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κυριόπουλος, την αξιοπρέπεια (46,7%) και την έγκαιρη προσοχή (20,2%) θεωρούν οι πολίτες πιο σημαντικά στοιχεία στον δείκτη «ανταποκρισιμότητα στις προσδοκίες των πολιτών».

Στον Υγειονομικό Χάρτη καταγράφονται, επίσης, οι δείκτες βρεφικής θνησιμότητας (από 24% το 1975 έφτασε στο 2,7% το 2009), το προσδόκιμο ζωής (το 2008 για τους άνδρες ήταν 77,5 και για τις γυναίκες 82,5). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση.

Επιπλέον, ο καθηγητής παρουσίασε μελέτη, που αποδεικνύει ότι 17,5% των πολιτών δεν επισκέπτεται ούτε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ γιατί δεν έχει να πληρώσει εξετάσεις ή νοσήλια.