Σύμφωνα με ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Leeds, το γέλιο φαίνεται πως είναι το καλύτερο γιατρικό!

Ύστερα από έρευνα πέντε χρόνων σε ασθενείς με έλκος στα πόδια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το γέλιο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από οποιαδήποτε σύγχρονη θεραπεία, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
Τα ξεσπάσματα γέλιου διεγείρουν το διάφραγμα, το οποίο με τη σειρά του παίζει ζωτικό ρόλο στην «κίνηση» του αίματος μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό, διευκολύνοντας την ανάρρωση στους ασθενείς με έλκος.

Αντίθετα, η εξαιρετικά δαπανηρή θεραπεία με υπερήχους δεν προσφέρει και τόσα πολλά, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η φροντίδα που προσφέρουν οι νοσηλευτές σε συνδυασμό με την ανθρώπινη επαφή είναι εξίσου αποτελεσματική, ενώ όταν συνδυάζεται και με αστεϊσμούς και γέλιο τότε έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, όπου οι ερευνητές σχολίασαν: «Ξεχάστε την τεχνολογία. Η καλύτερη συνταγή για ασθενείς με φλεβικό έλκος στα πόδια είναι ένας καλός νοσηλευτής και… μπόλικο γέλιο!».

Περίπου 500.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από έλκη στα πόδια. Είναι αρκετά κοινό φαινόμενο σε όσους πάσχουν από κιρσούς ή κινητικά προβλήματα, ενώ με την εμφάνισή τους συνδέονται και τα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Andrea Nelson, «το κλειδί για την αυτής της ομάδας ασθενών είναι η τόνωση της ροής του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με επιδέσμους συμπίεσης και κάλτσες υποστήριξης σε συνδυασμό με κατάλληλη διατροφή και την άσκηση. Είτε το πιστεύετε, είτε όχι ένα ξέσπασμα γέλιου μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το γέλιο μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Loma Linda, εξέτασε άνδρες και γυναίκες που υποβάλλονταν σε θεραπεία για το διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη. Όσοι από αυτούς «υποβάλλονταν» σε θεραπεία γέλιου διάρκειας 30 λεπτών ημερησίως, κατάφεραν τα μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης που συνδέεται με το άγχος.