Καλύτερη ποιότητα ζωής και βελτίωση της υγείας των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια υπόσχονται νέες μορφές εξειδικευμένης φαρμακευτικής θεραπείας. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι μπορούν να λειτουργήσουν και για την πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του ΔΠΘ Σταύρος Κωνσταντινίδης για την καρδιακή ανεπάρκεια ενδείκνυνται νέα φάρμακα τα οποία ελαττώνουν τη συχνότητα (των παλμών) της καρδιάς, ενώ για την κολπική μαρμαρυγή αντιπηκτικά.

«Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη χρονιά που πέρασε, η ελάττωση της καρδιακής συχνότητας με εξειδικευμένη φαρμακευτική θεραπεία, που χορηγείται επιπλέον των δοκιμασμένων και καθιερωμένων φαρμάκων, μπορεί να βελτιώσει την πορεία της νόσου, ελαττώνοντας τις υποτροπές και την ανάγκη για επανειλημμένες νοσηλείες» επισημαίνει.

Η κολπική μαρμαρυγή, η οποία είναι η συχνότερη αρρυθμία και έχει παρατηρηθεί σε 4,5 εκατομμύρια Ευρωπαίους, σχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων τα οποία οδηγούν σε θάνατο ή σε σοβαρή αναπηρία.
Μελέτες, που δημοσιεύτηκαν το 2009 αλλά και κυρίως το 2010, έδειξαν ότι νέες μορφές φαρμακευτικής θεραπείας, ελαττώνουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ απλουστεύουν και καθιστούν πιο καλά ανεκτή τη θεραπεία σε σύγκριση με τα κουμαρινικά αντιπηκτικά τα οποία είναι ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ, λέει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στα κουμαρινικά αντιπηκτικά που χρησιμοποιούνται σήμερα, τα χαρακτηρίζει αποτελεσματικά, ωστόσο σημειώνει πως θα πρέπει ο ασθενής να κάνει πολύ συχνά αιματολογικές εξετάσεις και να προσέχει τη διατροφή του, γιατί η πρόσληψη βιταμίνης Κ επηρεάζει τη δράση αυτών των φαρμάκων.

Η διαφορά με τα νέα φάρμακα είναι πως μπορεί να τα παίρνει ο ασθενής χωρίς να χρειάζεται να κάνει συχνά εξετάσεις, ούτε να προσέχει τη διατροφή του για την πρόσληψη της βιταμίνης Κ.