H γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer και τρεις ακόμα φαρμακευτικές εταιρείες πρόκειται να καταβάλλουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε αιμοφιλικούς που τις κατηγορούν ότι τους χορήγησαν τη δεκαετία τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 προϊόντα αίματος που ήταν μολυσμένα με τον ιό HIV, ανακοινώθηκε από πηγή που έχει πρόσβαση στην υπόθεση αυτή.

«Η συμφωνία με τις φαρμακευτικές αυτές εταιρείες τέθηκε σε ισχύ το 2010» μετά από την αποδοχή του 90% των αγωγών που είχαν υποβληθεί γεγονός που σημαίνει ότι η υπόθεση αφορά «περίπου δύο χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η ίδια πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία αφού και οι δύο πλευρές επιθυμούν να παραμείνουν μυστικοί οι όροι της συμφωνίας.

Η πηγή αποκάλυψε πάντως ότι μία από τις τρείς άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες που εμπλέκεται είναι η αμερικανική Baxter η οποία μαζί με την Bayer έκαναν τη συμφωνία με τους ενάγοντες.

Οι ενάγοντες κατηγορούν τις ανωτέρω εταιρείες ότι επίτηδες προμήθευσαν το μολυσμένο αίμα με αποτέλεσμα να προσβληθούν από τον ιό του AIDS τη δεκαετία 1975-85 ενώ ισχυρίστηκαν ότι υπήρχαν αντίδοτα φάρμακα για την περίπτωσή τους.

Η εταιρεία Bayer αποδέχτηκε την πλειοψηφία των αγωγών αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία, πόσα άτομα μολύνθηκαν και ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεών τους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η μόλυνση έγινε σε μια εποχή που οι γνώσεις για την ασθένεια του AIDS ήταν μηδαμηνές και πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι κανείς δεν γνώριζε τότε πως η νόσος μεταδίδεται και μέσω του αίματος.

Η μεγάλη γερμανική φαρμακοβιομηχανία είχε προσφέρει το 1997 ποσό ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο που συστάθηκε τότε για τη θεραπεία και βελτίωση της υγείας αιμοφιλικών που είχαν μολυνθεί με τον ιό του AIDS μετά από θεραπεία τους με προϊόντα αίματος.