Τη διακοπή παραγωγής του ναρκωτικού που χρησιμοποιείται στο θανατηφόρο διάλυμα για τις εκτελέσεις στις αμερικανικές φυλακές ανακοίνωσε η μοναδική εταιρεία που το παράγει λόγω των προβλημάτων με την τροφοδοσία του από την Ιταλία.

Η εταιρεία σχεδίαζε να παραγάγει το Pentothal -όπως είναι η εμπορική του ονομασία- στο εργοστάσιό της στην Ιταλία, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγο των αντιρρήσεων των ιταλικών αρχών για τη θανατική ποινή.

Οι ελλείψεις του φαρμάκου τον Σεπτέμβριο έχουν προκαλέσει επιβράδυνση στις εκτελέσεις στις ΗΠΑ. Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας μάλιστα είχε πασχίσει να επισπεύσει την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη πριν την εκπνοή της ημερομηνίας λήξεως του τελευταίου αποθέματος του πενταθειούχου σοδίου, αλλά η πρόθεσή της καταρρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

Τον Νοέμβριο, ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε δώσει άδεια στην Πολιτεία της Οκλαχόμα να χρησιμοποιήσει ένα ναρκωτικό, το οποίο χρησιμοποιείται για την ευθανασία ζώων, στις εκτελέσεις λόγω της έλλειψης του Pentathol.

Η ουσία του φαρμάκου είναι ένα ισχυρό ναρκωτικό, που χρησιμοποιείται επίσης και στις εγχειρήσεις ως αναισθητικό, και η Hospira τονίζει πως λυπάται που δεν θα μπορέσει πλέον να τροφοδοτεί τα νοσοκομεία με το φάρμακο, το οποίο εγνωσμένα «έχει επιβεβαιωμένα ιατρικά οφέλη».

Καθώς η αμερικανική αγορά έχει στραγγίσει από το φάρμακο, οι αμερικανικές Πολιτείες σπεύδουν να το αγοράσουν από τη Βρετανία. Ωστόσο, οι βρετανικές αρχές αρνήθηκαν επίσης την εξαγωγή τους για χρήση στις θανατικές εκτελέσεις, πολιτική που ακολουθείται και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.