Τις περισσότερες φορές επικεντρώνουμε το διακοσμητικό ενδιαφέρον μας σε όλα τα υπόλοιπα αντικείμενα που απαρτίζουν τον οικιακό εξοπλισμό του σπιτιού μας εκτός από τις πόρτες. Ωστόσο εάν μιλήσουμε με κάποιον ειδικό, θα μας επισημάνει ότι και η πόρτα αποτελεί βασικό διακοσμητικό – εκτός από χρηστικό – στοιχείο του χώρου μας. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τον ομορφύνει ή να διαταράξει την αισθητική του. Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις πόρτες μας, είναι ότι κοσμούν όλα τα δωμάτια και τους χώρους μας σε αντίθεση με μία πολυθρόνα ή ένα άλλο έπιπλο. Επίσης καταλαμβάνουν αρκετά μεγάλη επιφάνεια. Μία αρκετά οικονομική λύση είναι να ανακαινίσουμε τις πόρτες που ήδη έχουμε στο χώρο μας, αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του και το πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτόν.

Βασικά βήματα για να αλλάξουμε την εμφάνιση του σπιτιού μας

Μπορούμε λοιπόν να δούμε βήμα προς βήμα με ποιο τρόπο θα αλλάξουμε όψη σε μία πόρτα, εάν δεν επιθυμούμε να τοποθετήσουμε καινούργια. Αρχικά για να μη λερώσουμε το δάπεδο με χρώμα – ιδίως εάν είναι παρκέ που είναι πιο ευαίσθητο σε καθαριστικά – τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη και τη στερεώνουμε με χαρτοταινία στο σοβατεπί. Αμέσως μετά ξαπλώνουμε την πόρτα πάνω στην προστατευμένη επιφάνεια που δημιουργήσαμε. Στη συνέχεια οριοθετούμε την πόρτα που θέλουμε να βάψουμε, τοποθετώντας χαρτοταινία στο πλαίσιό της. porta

Για να αφαιρέσουμε εύκολα το παλιό χρώμα

Πριν ξεκινήσουμε να βάφουμε προετοιμάζουμε το ξύλο, αφαιρώντας υπολείμματα χρώματος από προηγούμενη βαφή. Για καλύτερο αποτέλεσμα τοποθετούμε διαβρωτικό υλικό, το οποίο θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να δράσει. Το διαβρωτικό θα διευκολύνει να αφαιρέσουμε τις στρώσεις παλιάς βαφής απλά με μία σπάτουλα. Εάν κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο, τοποθετούμε και δεύτερη φορά διαβρωτικό και τρίβουμε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο. Έχοντας αφαιρέσει εντελώς τη βαφή πλένουμε την πόρτα με σφουγγάρι και νερό ή κάποιο διαλυτικό υγρό, προκειμένου να απομακρύνουμε το διαβρωτικό. Κατόπιν λειαίνουμε την επιφάνεια με γυαλόχαρτο. Για να απομακρύνουμε τα ίχνη από χρώμα μπορούμε να εφαρμόσουμε και τη θερμική αποβαφή, η οποία δεν συνίσταται γενικά, καθώς λόγω της θερμότητας μπορεί να σπάσουν τα τζάμια εάν βάφουμε παράθυρα. Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις κινήσεις, στρώνουμε την επιφάνεια με αστάρι και το αφήνουμε να δράσει για περίπου ένα 12ωρο. Μετά λειαίνουμε με λεπτό γυαλόχαρτο και περνάμε στο βάψιμο. Για να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα, ανακατεύουμε το χρώμα στο κουτί του και το αδειάζουμε σε ένα ειδικό σκαφάκι που μπορούμε να βρούμε στα Leroy Merlin. Ακουμπάμε το ρολό ή τη βούρτσα στην επιφάνεια του χρώματος χωρίς να τα βουτήξουμε ολόκληρα μέσα, ούτως ώστε να στεγνώνει πιο γρήγορα η επιφάνεια και να μην στάξει η μπογιά.

Στις λεπτομέρειες

Ένα πλατύ ρολό ή βούρτσα, είναι ιδανικά για μεγαλύτερες επιφάνειες. Αντίστοιχα ένα λεπτό πινέλο προτείνεται για να κάνουμε τις λεπτομέρειες ή τις γωνίες. Για τα γύψινα σκαλίσματα ή τα σοβατεπί προτιμούμε ένα πινέλο ή μία λεπτή βούρτσα για να καλύψουμε τις μικρότερες επιφάνειες. Όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε θα τα βρούμε στα Leroy Merlin.

Το δεύτερο χέρι

Σε περίπτωση που χρειαστεί και δεύτερο χέρι, καλό είναι να περιμένουμε τουλάχιστον 12 ώρες για να στεγνώσει καλά η πρώτη στρώση. Μία καλή λύση για να μην ξεφλουδίσει η πόρτα που έχουμε βάψει, είναι να αφαιρούμε τις χαρτοταινίες πριν στεγνώσει εντελώς το χρώμα. porta1

Μικρά μυστικά

Για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν στεγνώσει, τοποθετούμε τις πόρτες στη θέση τους τουλάχιστον ένα 24ωρο μετά τη βαφή. Επίσης προτιμούμε να βάφουμε σε θερμοκρασίες μεταξύ 18-20 καθώς μία μέση θερμοκρασία διευκολύνει το στέγνωμα.

Αγορά έτοιμης πόρτας

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ανακαίνιση, μπορούμε απλά να επιλέξουμε μία έτοιμη πόρτα, γλιτώνοντας χρόνο και πολλές φορές χρήμα, καθότι υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές οικονομικές λύσεις. Οι πιο συνηθισμένες πόρτες είναι οι πλαστικές πτυσσόμενες σε απομίμηση ξύλου ή λευκές, οι πόρτες από MDF, laminate, καθώς και από μασίφ ξύλο ελάτης.