Η αλλαγή δαπέδου μπορεί εκτός από χρηστική επιλογή, να βελτιώσει την αισθητική προσέγγιση του σπιτιού μας. Πολλές φορές κυκλοφορούμε σε χώρους όπου το δάπεδο συνήθως περνάει απαρατήρητο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις όμως, μία πιο ιδιαίτερη επιλογή ίσως να προσελκύσει το βλέμμα μας. Η επιλογή δαπέδου είναι μία πολυσύνθετη διαδικασία. Περισσότερο ίσως και από την επιλογή χρώματος για να βάψουμε τους τοίχους μας. Η αλλαγή δαπέδου είναι συνήθως πιο χρονοβόρα και μονιμότερη σε σχέση με το χρώμα που βάφουμε μία κάθετη επιφάνεια, την οποία μπορούμε να ξαναβάψουμε με ευκολία. Καθώς λοιπόν αναζητούμε λύση για την επένδυση του δαπέδου, ας λάβουμε υπόψη μας συγκεκριμένες παραμέτρους.

Τα κριτήρια επιλογής

Καταρχάς είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε εάν ένα παλιό κτίριο μπορεί να αντέξει το βάρος του δαπέδου που επιλέγουμε. Ένα ακόμα βασικό κριτήριο για την επιλογή μας είναι το κόστος προμήθειας και κατασκευής. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι έχουμε κατά νου όχι μόνο το κόστος αγοράς και τοποθέτησης, αλλά και την αντοχή στο χρόνο. Επίσης να γνωρίζουμε πόσο συχνά χρειάζεται συντήρηση και πόσο θα κοστίσει ή πόσο συχνά χρειάζεται καθάρισμα. Για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει, αρκεί να αναζητήσουμε τις ιδιότητες των υλικών που θα επιλέξουμε, την αντοχή τους και την αισθητική που θα ταιριάξει στο γούστο μας.

Ο βασικοί τύποι δαπέδου

Εξετάζοντας τους βασικότερους τύπους δαπέδου, θα σταθούμε στους τρεις βασικούς τύπους που είναι διαθέσιμοι στην αγορά. Ο πιο οικονομικός και ανθεκτικός τύπος στη φθορά από σκληρή χρήση είναι το δάπεδο από laminate. Αντέχει ακόμα και σε καψίματα από τσιγάρα, ενώ δεν χαράσσεται εύκολα από αιχμηρά αντικείμενα. lrkrmer1laminate

Τα πλεονεκτήματα του laminate

Στα πλεονεκτήματά του laminate εντάσσεται ότι αποξηλώνεται και τοποθετείται με ευκολία, δεν γλιστράει, ενώ μπορεί κανείς να το αφαιρέσει και να το επανατοποθετήσει για περισσότερες τουλάχιστον τρεις φορές. Διαθέτει υποαλλεργικές ιδιότητες και καθαρίζεται εύκολα καθώς μπορούμε να απομακρύνουμε ακόμα και δύσκολους λεκέδες από την επιφάνειά του. Η αντοχή είναι από τα πιο δυνατά του σημεία, καθώς αντιστέκεται στα χημικά. Είναι απολύτως συμβατό με συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ενώ  σε περίπτωση φθοράς μπορούμε να αντικαταστήσουμε ακόμα και μία σανίδα, επεμβαίνοντας τοπικά.

Οι αδυναμίες του laminate

Στα αρνητικά τους στοιχεία δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι το οπτικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από αυτό του ξύλου. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι απορροφούν τους ήχους, οι χτύποι στο δάπεδο δεν απορροφώνται το ίδιο αποτελεσματικά. Το laminate δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει «σκασίματα» σε διάφορα σημεία και κυρίως στους αρμούς.

Το πιο δημοφιλές δάπεδο

Εάν συζητήσουμε για το πιο δημοφιλές δάπεδο, δεν μπορεί παρά να καταλήξουμε στο παρκέ. Στα θετικά του είναι ότι αποτελεί φυσικό υλικό, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή και διάρκεια στο χρόνο. Δε γλιστράει, χαρίζει αίσθηση ζεστασιάς, και διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του χώρου. lrkrmer2parke Από πλευράς αισθητικής, μπορεί το παρκέ να αποτελεί κλασική επιλογή, συνδυάζεται όμως με κάθε τύπο διακόσμησης  και ταιριάζει με όλα τα χρώματα και με κάθε δομικό υλικό.

Εύκολη συντήρηση για ένα παρκέ

Συντηρείται και καθαρίζεται εύκολα, ενώ εάν κάτι πάει στραβά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε μόνο μία από τις σανίδες όπως συμβαίνει και με το laminate. Η διαδικασία αφαίρεσης και τοποθέτησης ενός παρκέ, είναι αρκετά απλή. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προσδίδει προστιθέμενη αξία σε κάθε εσωτερικό χώρο. Ωστόσο δεν παύει να παρουσιάζει ορισμένες αδυναμίες. Είναι ευαίσθητο στην υγρασία όπως και το laminate, γι’ αυτό και οι τεχνικοί προτείνουν συνήθως τη μέτρηση της υγρασίας ενός χώρου πριν την τοποθέτηση. Ένα αιχμηρό αντικείμενο μπορεί εύκολα να προκαλέσει φθορές, ενώ ακόμα και όταν μετακινούμε τα έπιπλα καλό είναι να προσέχουμε. Για τον καθαρισμό του προτείνονται ήπια καθαριστικά, χαμηλής οξύτητας.

Τα πλακάκια σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων

Τα πλακάκια είναι ίσως από τις πιο μοντέρνες επιλογές και αποτελούν δημοφιλή τάση στη σύγχρονη δόμηση.  Μεγάλη ποικιλία θα συναντήσει κανείς στην αλυσίδα καταστημάτων Leroy Merlin.

Τα πλεονεκτήματα

Στα θετικά του λογίζεται ότι είναι ανθεκτικό στη σκληρή χρήση, στην τριβή και στα χημικά καθώς και η αντοχή του στις υψηλές θερμοκρασίες και στη φωτιά.

Τα μειονεκτήματα

Το πλακάκι είναι ένα αρκετά ψυχρό υλικό, ιδίως το χειμώνα, το οποίο δεν αποπνέει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ζεστασιάς του ξύλου. Σε κάποιους μπορεί μάλιστα να φανεί κουραστικό, ιδίως μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας. lrkrmer0 Επίσης, όταν είναι βρεγμένο το πλακάκι χρειάζεται προσοχή γιατί γλιστράει. Συνήθως δεν παρουσιάζει χρωματικές αλλοιώσεις, ωστόσο οι αρμοί μπορεί να χάσουν το χρώμα τους, απορροφώντας διαφορές ουσίες. Για όλα τα απαραίτητα καθαριστικά, είτε πρόκειται για laminate, είτε για παρκέ, είτε για πλακάκια, μπορείτε να απευθύνεστε στα Leroy Merlin.