Στην αναζήτηση μεθόδου θέρμανσης, ο καταναλωτής θα έρθει αντιμέτωπος με πλήθος επιλογών που βασίζονται σε διαφορετικά είδη καυσίμων. Από το γνωστό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό, μέχρι το πιο «μυστηριώδες» pellet. Κι αν ευλόγως δημιουργούνται ερωτήματα για την κάθε μία μέθοδο θέρμανσης, όταν πλέον φτάσουμε στην ώρα της επιλογής, έχει σχηματιστεί ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. «Τι πλεονεκτήματα μού προσφέρει η κάθε επιλογή;» «Τι κερδίζω και τι χάνω;» «Ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος που θα καλύπτει τις ανάγκες μου;» Μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν πριν την οριστική επιλογή. Τον γρίφο μπορούν να λύσουν για εμάς οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι πώλησης των καταστημάτων Leroy Merlin, οι οποίοι γνωρίζοντας όλες τις διαθέσιμες λύσεις θέρμανσης, θα μας συμβουλεύσουν ποια είναι η βέλτιστη για τις ανάγκες μας. Επιπλέον, μπορούμε να περάσουμε για μια εικονική βόλτα από τον Οδηγό Θέρμανσης όπου θα δούμε τις πιθανές λύσεις για τον κάθε χώρο του σπιτιού. Καθώς όμως την τελική απόφαση θα διευκολύνει και η δική μας γνώση για τα πλεονεκτήματα κάθε καυσίμου, ας δούμε συνοπτικά τις επιλογές που έχουμε…

Πετρέλαιο

Το πλέον διαδεδομένο καύσιμο για θέρμανση και ιδιαίτερα αποδοτικό, έχει καταλήξει δυστυχώς να είναι και ιδιαίτερα «τσουχτερό» για την τσέπη, λόγω των φόρων που έχουν επιβληθεί. Παρόλα αυτά, εξοικονόμηση χρημάτων μπορεί να διασφαλιστεί με την αύξηση του βαθμού απόδοσης του πετρελαίου που «καίμε» και με τη μείωση των απωλειών θερμότητας του χώρου μας. Ωστόσο, για να λειτουργεί αποδοτικά, οικονομικά και να μη ρυπαίνει, ο λέβητας πετρελαίου χρειάζεται συντήρηση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ένας σύγχρονος λέβητας πετρελαίου θα προσφέρει υψηλή απόδοση, ενώ με τους σύγχρονους ψηφιακούς θερμοστάτες εξασφαλίζεται ομοιόμορφη και σταθερή θέρμανση.

Φυσικό αέριο

Οι Έλληνες γνωρίστηκαν με το φυσικό αέριο κατά κύριο λόγο την τελευταία δεκαετία και πολλοί το προτίμησαν για την εξοικονόμηση στη δαπάνη θέρμανσης που προσφέρει. Στα πλεονεκτήματά του ότι δεν απαιτείται η αποθήκευση καυσίμου, είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή και ταυτόχρονα δίνει αυτόματη παροχή ζεστού νερού. Οι λέβητες αερίου έχουν χαμηλό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης, εξασφαλίζοντας έτσι γρήγορη απόσβεση. Από την άλλη, οι σόμπες αερίου είναι εύκολες στη χρήση και μπορούν να ζεστάνουν οικονομικά το χώρο σας.

sysktherm1
Λέβητας συμπύκνωσης επίτοιχος VIESSMANN BPJD 24 kW και λέβητας απλός επιδαπέδιος CALIDEAL CAROLA H 27,8 kW

Ηλεκτρική θέρμανση

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται στην ηλεκτρική θέρμανση, σαν μια εύκολη λύση θέρμανσης, είτε βασική, είτε συμπληρωματική. Πλήθος προϊόντων θέρμανσης κάνουν χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως οι θερμοπομποί, οι θερμάστρες χαλαζία, τα καλοριφέρ λαδιού, τα αερόθερμα και οι κονβέκτορες. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι ιδιαίτερα οικονομικά, ενώ οι συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας προσφέρουν σημαντική οικονομία. Επιπλέον, δεν απαιτείται προεγκατάσταση. Στην αγορά κυκλοφορούν σώματα υψηλής αισθητικής που θα ταιριάξουν σε κάθε χώρο. spitither7 Στην κατηγορία των συσκευών που κάνουν χρήση ρεύματος για τη θέρμανση, μπορούμε να εντάξουμε και τα κλιματιστικά, τα οποία μάλιστα με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών έχουν καταφέρει να επιτύχουν χαμηλότερες καταναλώσεις.

Καυσόξυλα

spitither9 Το παραδοσιακό ξύλο έχει πλέον «μεταμορφωθεί» με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε ένα άκρως αποδοτικό καύσιμο για τη θέρμανση του σπιτιού. Λέβητες ξύλου, ενεργειακά τζάκια, ακόμη και ξυλόσομπες -απλές, με φούρνο ή και με boiler-, χρησιμοποιούν ξύλα για να ζεστάνουν αποδοτικά, οικονομικά και με ασφάλεια το χώρο σας. Στην περίπτωση μάλιστα της σόμπας και του τζακιού, έχουμε και αισθητικά οφέλη. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη θαλπωρή της φωτιάς;

Pellet

Μια εναλλακτική στα καυσόξυλα είναι το pellet. Πρόκειται για οικολογικό καύσιμο που δεν περιέχει χημικά και ανήκει στην κατηγορία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του pellet εξασφαλίζουν υψηλή θερμογόνο δύναμη, ευκολία στη χρήση και μικρό ποσοστό στάχτης. Το οικολογικό καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ειδικούς λέβητες, αλλά και σε σόμπες. Οι λέβητες pellet είναι πλέον ο πιο διαδεδομένος τύπος, με χαμηλή τιμή αγοράς και αποδοτικότητα καυσίμου. Εξοικονομούν ενέργεια και είναι φιλικοί προς το περιβάλλον. Από την άλλη, οι σόμπες pellet προσφέρουν αυτονομία, οικονομία και υψηλή απόδοση.

Κηροζίνη

spitither4 Μια ακόμη εναλλακτική λύση για τη θέρμανση του χώρου είναι η κηροζίνη, με το καύσιμο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σόμπες κηροζίνης. Με τη μεγάλη απόδοση, την ποιότητα, αλλά και την αυτονομία που προσφέρουν, η θέρμανση του χώρου είναι εγγυημένη εύκολα και οικονομικά. Παράλληλα, έχουν το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, το οποίο είναι ελεγχόμενο και σταθερό.

sysktherm2
Σόμπα κηροζίνης TECTRO και κηροζίνη KEROSUN 6L