Μια τραγωδία έλαβε χώρα σήμερα στα ανοικτά της Μήθυμνας (Μόλυβου), όπου ανατράπηκε πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Δύο γυναίκες έχουν περισυλλεγεί ζωντανές μέχρι στιγμής, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Επίσης, έχουν περισυλλεγεί, από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές και σκάφη της Frontex, εννέα σοροί. Άλλοι επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Η τραγωδία έγινε γνωστή λίγο μετά τις 12:00, όταν βρέθηκαν οι πρώτοι νεκροί στη θάλασσα από πλοίο της Frontex. Αμέσως άρχισε η επιχείρηση, από θαλάσσης και αέρος, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex με τη συμμετοχή και αλιευτικών σαφών της περιοχής, η οποία συνεχίζεται αφού, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για την τραγωδία

Όπως ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα, «ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό και την περισυλλογή πέντε (05) σορών από σκάφος δύναμης Frontex το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή Μολύβου Λέσβου στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2017». Άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτή συμμετέχουν πλωτό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφος δύναμης Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και όχημα δύναμης Frontex. Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά εννέα (09) σοροί (έξι (06) γυναίκες, δύο (02) άνδρες και ένα (01) παιδί) ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες δύο (02) γυναίκες, η μία (01) εκ των οποίων έγκυος η οποία και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων επτά (07) σοροί (έξι (06) άνδρες και ένα (01) παιδί). Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ εξελίξεις πρόκειται να γνωστοποιηθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Βαρβιτσιώτης: Όλοι οι Έλληνες είναι συγκλονισμένοι

Τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία ανοιχτά της Λέσβου εκφράζει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως όλοι οι Έλληνες είναι συγκλονισμένοι. Σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως τραγικά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Όπως σημειώνει, χρειάζεται και μία συντονισμένη εθνική πολιτική που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό. Και αυτό «είναι κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό». Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Εκείνοι οι οποίοι έσπευδαν, χωρίς ντροπή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέσω δηλώσεων και καταγγελτικών ανακοινώσεων, να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους». «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ανάλογα τραγικά δυστυχήματα στο άμεσο μέλλον», καταλήγει.