Την επιστροφή στην Τουρκία οκτώ επιπλέον Σύρων που δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στις 17 Αυγούστου ήταν η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε από τη Frontex πτήση από την Ελλάδα στην Τουρκία, επιστρέφοντας οκτώ Σύριους που δεν είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, το προσφυγικό και η διαδικασία κατάργησης των θεωρήσεων για τους πολίτες της Τουρκίας που θα ταξιδεύουν προς τις χώρες της ΕΕ είναι τα βασικά αντικείμενα των επαφών που θα έχει αύριο στην Άγκυρα ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος θα φτάσει στην τουρκική πρωτεύουσα αύριο το πρωί. Πρόκειται για επίσκεψη, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί μετά το κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016.

Σε αυτό το ανακοινωθέν, οι δύο πλευρές δήλωναν πως συμφώνησαν:

  • Όσοι πρόσφυγες μετακινούνται παράνομα μετά τις 20 Μαρτίου προς την Ελλάδα θα επιστρέφουν στην Τουρκία.
  • Για κάθε έναν Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο στην Τουρκία η ΕΕ θα δέχεται έναν πρόσφυγα.
  • Η Τουρκία θα συνεργαστεί με την ΕΕ και τις γειτονικές της χώρες, ώστε να εμποδιστεί η δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων διαύλων μετακίνησης προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ.
  • Όταν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις θα επιταχυνθεί η διαδικασία για την κατάργηση των θεωρήσεων προς τους Τούρκους πολίτες.
  • Η ΕΕ θα επιταχύνει τη διαδικασία καταβολής του αρχικού ποσού των 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία πριν από το τέλος Μαρτίου.

Η Τουρκία έχει απειλήσει, επανειλημμένως, ότι εάν δεν καταργηθούν οι θεωρήσεις θα πάψει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ γύρω από το ζήτημα της επανεισδοχής.