Άλλες δυο βάρκες με 63 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν χθες Δευτέρα και μέχρι σήμερα Τρίτη το πρωί στη Λέσβο. Η μια στη βόρεια πλευρά του νησιού και η δεύτερη ανοικτά της πόλης της Μυτιλήνης.

Σημειώνεται ότι είναι η έβδομη συνεχής μέρα που στη Λέσβο φτάνουν βάρκες μετά από μια μακριά περίοδο που ανάλογα φαινόμενα δεν είχαν παρατηρηθεί. Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

Σε 57.556 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

pinakas

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, ο αριθμός των μεταναστών που ακολούθησαν τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου και είχαν κυριότερο προορισμό άφιξης την Ελλάδα, ανήλθε τον Ιούνιο στους 1.450, καταγράφοντας πτώση 95% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015. Οι Σύροι συνέχισαν να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων στην Ελλάδα και ακολούθησαν οι Πακιστανοί, οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.

Αντίθετα, οι μεταναστευτικές ροές στην κεντρική Μεσόγειο παρέμειναν υψηλές τον Ιούνιο, με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασαν στην Ιταλία τον προηγούμενο μήνα να είναι αυξημένος κατά 24% σε σχέση με τον Μάιο του 2016. Πάντως, ο συνολικός αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 69.500 και εκτιμάται ότι είναι σε παρόμοια επίπεδα με τον αντίστοιχο αριθμό πριν από ένα χρόνο.