Το θέμα με τη μεταφορά των προσφύγων από τους προσωρινούς καταυλισμούς δεν είναι να γίνει γρήγορα, αλλά να γίνει αποτελεσματικά, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στον Real FM, για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εικόνα, τουλάχιστον αστυνομική εικόνα, που να έχει να κάνει με κάποια αύξηση της παραβατικότητας στην περιοχή της Ειδομένης ή στη γενικότερη περιοχή η οποία επωμίζεται το κύριο βάρος του προσφυγικού. Αυτό νομίζω ότι είναι μία επιτυχία της Αστυνομίας και έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των ίδιων των προσφύγων η οποία είναι καλή».

Στο ερώτημα αν θα παραμείνει αυτό το αυτοσχέδιο camp για πάντα ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Όχι, δεν θα παραμείνει η Ειδομένη. Έχουμε σχεδόν έτοιμους τέσσερις στεγασμένους χώρους συν άλλους τέσσερις που αυτές τις ημέρες ενοικιάζουμε, συν δύο χώρους φιλοξενίας ανοικτούς γιατί οι άλλοι στους οποίους αναφέρθηκα είναι στεγασμένοι, πρώην βιομηχανικοί-εμπορικοί χώροι, συν οι δύο που είναι τα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι. Αυτοί ως χωρητικότητα νομίζω μπορούν να σηκώσουν ολόκληρη την Ειδομένη».

«Είχαμε πει για τον Πειραιά ότι η προσπάθεια ήταν, και νομίζω ότι αυτή σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, το λιμάνι να δουλέψει κανονικά εν όψει τουριστικής περιόδου και της περιόδου του Πάσχα, αλλά και της περιόδου με τα κρουαζιερόπλοια, αυτό ήδη συμβαίνει. Και σήμερα όμως υπάρχει προγραμματισμένη μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στον Ελαιώνα», σημείωσε επίσης.

Για το χρονοδιάγραμμα της εκκένωσης της Ειδομένης και του Πειραιά ο κ. Κυρίτσης επισήμανε: «Γενικώς πιστεύω ότι το να μιλά κανείς με χρονοδιαγράμματα έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι αυτοδεσμεύεται, άρα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα κ.λπ. Το κακό είναι ότι κινδυνεύει να διαψευστεί και ενώ έχει κάνει δουλειά να φαίνεται ότι δεν έχει κάνει αυτή τη δουλειά. Οπότε θα αποφύγω να μιλήσω με χρονοδιαγράμματα. Κάθε ημέρα μετακινούμαι μεγάλους αριθμούς και αυτό το βγάζουμε προς τα έξω και φαίνεται».

Και συμπλήρωσε: «Το θέμα δεν είναι να το κάνουμε γρήγορα επειδή έχουμε δεσμευτεί. Το θέμα είναι να το κάνουμε αποτελεσματικά εις τρόπον ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και η λειτουργία της πόλης και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι. Είναι δύο προτεραιότητες οι οποίες στα μάτια τα δικά μας είναι ισότιμες».