Οι ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος των προσφυγικών ροών θα υποστούν χρέωση περίπου 250.000 ευρώ ανά μετανάστη, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για αλλαγές στο σύστημα ασύλου της ΕΕ, που αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «Η τιμωρητική ρήτρα πληρωμής είναι από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για αλλαγές στη νομοθεσία ασύλου που παρουσιάζονται την Τετάρτη.

Αποτελεί την προσπάθεια της ΕΕ να διασώσει το σύστημα ασύλου που κατέρρευσε υπό το βάρος των μεγάλων προσφυγικών προς την Ευρώπη πέρυσι, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνθήκη Σένγκεν και την διέλευση χωρίς διαβατήριο από τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών».

Σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την πρόταση της Κομισιόν, η χρέωση τίθεται στα 250.000 ευρώ ανά πρόσφυγα που αναζητά άσυλο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Δευτέρας. Όμως σημειώνουν ότι το πρόστιμο ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί στις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα τις επόμενες μέρες.

«Το ύψος της συμβολής μπορεί να αλλάξει αλλά η ιδέα είναι να φαίνεται σαν κύρωση», αναφέρει ένας αξιωματούχος. Άλλος διπλωμάτης σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση το τίμημα άρνησης ενός πρόσφυγα θα είναι «εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία θα καλωσορίσουν τις εναλλακτικές στην υποχρεωτική ανάληψη προσφύγων αλλά αναμένεται να αντισταθούν στα υψηλά πρόστιμα. Η Πολωνία θα χρειαστεί να πληρώσει περίπου 1,5 δισ. ευρώ για να αποφύγει την υφιστάμενη υποχρέωσή της να υποδεχτεί 6.200 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.