Μια σημαντική στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, αν δεν πετύχει η επαναπροώθηση στην Τουρκία, αποκαλύπτει στο Έθνος ο Δήμος Βερύκιος.

Απώθηση, εάν δεν πετύχει η επαναπροώθηση. Αυτό προβλέπει «απόρρητο» σχέδιο που θα αναγκαστεί να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση την ύστατη στιγμή.

Όπως γράφει ο δημοσιογράφος: «Πώς όμως η κυβέρνηση θα μπορέσει να αποτρέψει όλες τις παρενέργειες, εάν συνεχιστούν με αμείωτη ένταση οι ροές προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα και δεν προχωρήσει η συμφωνία της επαναπροώθησης προς την Τουρκία; Στο καίριο αυτό ερώτημα η απάντηση είναι μία και μονολεκτική: «απώθηση», όσο αποκρουστική κι αν είναι η λέξη αυτή για τους ακτιβιστές συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, άλλη λύση δεν υπάρχει. Η απώθηση των λέμβων με τους προσφυγές – μετανάστες θα γίνεται μεσοπέλαγα αποτρέποντας την προσέγγιση των ελληνικών ακτών. Το σχέδιο παραμένει «απόρρητο», λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε».

Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται μέσα στο τρέχον χρονικό διάστημα να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση ακτιβιστικών ομάδων που πρωτοστατούν στην ακύρωση των κυβερνητικών σχεδίων σε Λέσβο, Χίο, Πειραιά και Ειδομένη.

Στο λιμάνι του Πειραιά το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει στον Θ. Δρίτσα ότι ως αρμόδιος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας πρέπει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του απόλυτου ελέγχου και της εύρυθμης λειτουργίας του λιμανιού. Ωστόσο, για να γίνει αυτό και για να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι είναι ειλημμένη απόφαση η απομάκρυνσή τους από το λιμάνι, θα πρέπει προηγουμένως ο Θ. Δρίτσας να έχει πείσει τους αλληλέγγυους που παροτρύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να παραμείνουν στο λιμάνι.

Στην Ειδομένη την αποκατάσταση της τάξης, πρωτίστως την απελευθέρωση των οδικών δικτύων και της σιδηροδρομικής γραμμής, καλείται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με «χειρουργικές» κινήσεις ήπιων παρεμβάσεων.

Στα νησιά του Αιγαίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τη διαδικασία επιλογής και επαναπροώθησης όσων μεταναστών δεν πληρούν τους όρους υποβολής αίτησης για παροχή ασύλου.