Μεγάλη ομάδα προσφύγων κατευθύνονται πεζοί από την Ειδομένη προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ με την ελπίδα να καταφέρουν να βρουν πέρασμα, να απεγκλωβιστούν από την Ελλάδα, να περάσουν στη γειτονική χώρα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Νωρίτερα, 26 άτομα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα είτε μόνοι τους, είτε με τη βοήθεια διακινητών, με τραγική κατάληξη για τους τρεις στην κωμόπολη της Γευγελής.

Οι τρεις άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 23 που διασώθηκαν είχαν περάσει παράτυπα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, από τμήμα της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής και πνίγηκαν στα νερά του ορμητικού χειμάρρου στο χωριό Μόνι.

Απηυδισμένοι από την πολυήμερη διαμονή, κάτω από άθλιες συνθήκες, στον καταυλισμό της Ειδομένης, ξεκινούν σε αναζήτηση ανοιχτού σημείου στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Αν και γνωρίζουν ότι είναι παράνομη η διέλευση στην ΠΓΔΜ, έχουν φορτωθεί όλα τα υπάρχοντά τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους και ο 65χρονος Νουρ Εντίν ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όπως εξήγησε μάλιστα η κόρη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν μπορεί να ζήσει άλλο μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου ζουν όλα τα υπόλοιπα παιδιά του».

Οι πρόσφυγες πέρασαν από το χωριό της Ειδομένης και κατευθύνονται στην ουδέτερη ζώνη.