O Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής τους στην Άγκυρα, ότι μετά το τέλος του γεύματος με τους αρχηγούς των 28 χωρών της ΕΕ, και ενώ τον είχαν βγάλει από την αίθουσα, επικοινωνούσε με SMS με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ που συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, με μηνύματα που έστελνε στην Μέρκελ έπαιξε ο ίδιος σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.

Στο πρωινό briefing των Financial Times ο Peter Spiegel αναφέρει μάλιστα ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την διαπραγμάτευση «Καϊζερλίδικο παζάρι» τη θρυλική Τούρκικη μέθοδο σκληρού παζαριού από την πόλη της Kayseri.

Όπως γράφει η Hurriyet, ο Νταβούτογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε με την Μέρκελ και τον Ρούτε, τη νύχτα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τουρκίας-ΕΕ. «Η συνάντηση διήρκεσε έξι ώρες. Συζητήσαμε το σχέδιο μας των 12 σημείων με την Μέρκελ και τον Ρούτε, κανένας από τους οποίους δεν ανέμενε ένα τέτοιο βήμα. Στη συνέχεια, το πρωί, συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά πήγαμε στη σύνοδο κορυφής» είπε.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ οι ηγέτες της ΕΕ συσκέπτονταν μόνοι, έχοντας βγάλει από την αίθουσα τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ωστόσο η κ. Μέρκελ αντάλλασσε γραπτά μηνύματα…

Με απλά λόγια, ενώ η κυρία Μέρκελ συσκεπτόταν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, την ίδια ώρα αντάλλασσε μηνύματα με τον κ. Νταβούτογλου (ο οποίος περίμενε… απ’ έξω) για την πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το προσφυγικό.