Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία να πάρει πίσω «όλους τους μη σύρους πρόσφυγες» και να κάνει τα πάντα για να σταματήσει την αναχώρηση σύρων μεταναστών από τις ακτές της, τόνισε σήμερα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στη μεταναστευτική κρίση.

«Είναι σημαντικό η Τουρκία να είναι κατ’ αρχάς έτοιμη να πάρει πίσω όλους τους μη σύρους πρόσφυγες», δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος παρευρέθη χθες το βράδυ σε μια σύνοδο συντονισμού με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Όμως αυτό δεν αρκεί, τελικά θέλουμε επίσης να έχουμε ως προοπτική να μειωθεί στο μηδέν η ροή των σύρων προσφύγων (σ.σ.: που αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές), θα δούμε ποια μέτρα θα ληφθούν», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ταυτόχρονα ο Ρούτε δήλωσε πως είναι «μετρίως αισιόδοξος», όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις «παραχωρήσεις» που η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει στην ΕΕ. Η τελευταία έχει μεγάλη ανάγκη τη συνεργασία της Τουρκίας για να μειώσει τις αφίξεις μεταναστών στις ελληνικές ακτές που υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν ακόμη περισσότερο όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες την άνοιξη.

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν κυρίως ότι η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, όπως έχει υποσχεθεί, μια συμφωνία επανεισδοχής όλων των οικονομικών μεταναστών και όλων των αιτούντων άσυλο το αίτημα των οποίων απορρίπτεται από την Ευρώπη και έχουν φθάσει από την Τουρκία, η οποία θα πρέπει με τη σειρά της να τους στείλει στον τόπο καταγωγής τους.

Όμως οι απαιτήσεις αυτές που ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε, οι οποίες αφορούν ενδεχομένως τους Ιρακινούς, τους Ερυθραίους ή τους Αφγανούς που ζητούν άσυλο, προκαλούν επιφυλάξεις στις ΜΚΟ και τον ΟΗΕ όσον αφορά τη νομιμότητά τους έναντι του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία και η ΕΕ είναι «σύμφωνες ότι πρέπει βήμα με βήμα να ανακτηθεί ο έλεγχος, αυτό ισχύει τόσο για τους μη σύρους πρόσφυγες όσο τελικά και για τους σύρους πρόσφυγες (…) είναι πράγματι κοινή φιλοδοξία μας να βάλουμε τέλος στο ‘επιχειρηματικό μοντέλο’ των διακινητών ανθρώπινων όντων και των επικίνδυνων διάπλων» στο Αιγαίο, εξήγησε ο ολλανδός πρωθυπουργός.