Συγκρατημένα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από αυτόν της συνεννόησης, αλλά και της πίεσης απέναντι στις χώρες που ακολουθούν την πολιτική των κλειστών συνόρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, τους τελευταίους μήνες χύθηκε πολύ μελάνι σε κείμενα συμπερασμάτων και σε ανακοινωθέντα ευρωπαϊκών συνόδων, αλλά -όπως επεσήμανε- χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Είναι διακηρυκτικά, είναι λόγια», τόνισε ο κ. Ξυδάκης και αναφερόμενος στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία ξημεροβραδιάζεται στα σύνορα, αυτό είναι το τρομερό. Είναι οι άνθρωποι που δεν τους θέλει κανείς, αυτό είναι το επόμενο στάδιο της Ευρώπης και από το willkommen».

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή όλα είναι αμφίρροπα στους κόλπους της Ευρώπης των 28 και στράφηκε κατά της Αυστρίας και των χωρών του Βίσενγκραντ, λέγοντας ότι με την αρνήσή τους να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της ΕΕ παραβιάζουν -εκτός των άλλων- και τις διεθνείς συνθήκες. «Αυτό που βλέπουμε είναι μια “ορμπανοποίηση”, δηλαδή η πολιτική Όρμπαν, του Ούγγρου πρωθυπουργού περί παραβίασης οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κεκτημένου, περί παραβίασης διεθνών συνθηκών και περί ανοιχτής στάσης ανταρσίας», τόνισε ο κ. Ξυδάκης, ενώ σε ερώτηση αν είναι εφικτό να επιβληθούν κυρώσεις στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες είπε: «Είναι μέρος της Συνθήκης της Λισαβόνας ότι υπάρχει διαμοιρασμός και των οφελημάτων και των ευθυνών και του κόστους»”.

Εξάλλου, στο ερώτημα, αν θα μπορούσε και αν επιθυμεί η Άγκυρα να περιορίσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ότι μόνο η απελευθέρωση της βίζας που υποσχέθηκε η Ευρώπη αποτελεί τεράστια μεταβολή και μεγάλο πολιτικό κέρδος για τον κ. Ερντογάν.