Ένα σακίδιο που θα χωρά τα μοναδικά τους υπάρχοντα, στο ταξίδι προς τα Βαλκάνια και κατόπιν στη δυτική Ευρώπη, θέλει να χαρίσει μια ομάδα νέων ανθρώπων σε κάθε έναν πρόσφυγα που φτάνει στη Λέσβο.

Πρόκειται για την κολεκτίβα «Embassy for the Displaced» που σκέφτηκε να «στήσει» μια μικρή μονάδα παραγωγής, στην οποία θα ράβονται τα «No Borders Backpacks», όπως τα ονόμασε. Αναζητά μάλιστα την οικονομική ενίσχυση από τον κόσμο, μέσω crowdfunding, ώστε να καλυφθούν κάποια έξοδα των ανθρώπων που θα απασχολούνται σε σταθερή βάση αν και οι περισσότεροι θα συμμετέχουν εθελοντικά.

sak2

«Όλα ξεκίνησαν με αφορμή την προσφυγική κρίση που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια της ελληνικής κι ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Πήγαμε στην Λέσβο, είδαμε ότι οι άνθρωποι εκεί με το που φτάνουν στο νησί, ζητάνε μεγάλες τσάντες αφού έχουν σε σακούλες τα πράγματά τους» δηλώνει η Σοφία, μέλος της ομάδας στο «Πρακτορείο FM».

Το μοναδικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι βάρκες και τα σωσίβια που συσσωρεύονται στις ακτές του νησιού. «Πήραμε κάποια κομμάτια από την Λέσβο, τα φέραμε στην Αθήνα και με την βοήθεια ενός φίλου μας που κατασκευάζει σακίδια για ποδηλάτες δημιουργήσαμε το «No Βorders Backpack».

sak3

Ο χώρος όπου θα ράβονται είναι το ΠΙΚΠΑ, το «Χωριό του Όλοι Μαζί» στη Λέσβο. Εκεί θα συγκεντρώνεται το υλικό από τις βάρκες, οι οποίες κατόπιν σχετικής άδειας από το δήμο, θα κόβονται κατά την άφιξή τους στο νησί σε μεγάλα κομμάτια. Αφού μετατραπούν σε τσάντες θα μοιράζονται δωρεάν στους πρόσφυγες.

Τα σακίδια «No Borders Backpack» θα είναι χωρητικότητας περίπου 50 λίτρων, ενώ οι δημιουργοί έχουν ως στόχο τους να χαρίζουν τουλάχιστον 20 σακίδια την ημέρα.