«Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού στη Συρία ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας» τόνισε σήμερα, δεύτερη ημέρα της ετήσιας Συνόδου της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο σεβασμιώτατος, σε πολλές περιοχές δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ η παροχή ηλεκτρικού διαρκεί 2-4 ώρες ημερησίως.

Επιπλέον, επισήμανε ως αξιοσημείωτο ότι η Συρία έχει παγκοσμίως τον μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών, οι οποίοι αριθμούν 7,6 εκατ. Μεταξύ αυτών, Σύροι χριστιανοί, οι οποίοι προκειμένου να σωθούν από τους ισλαμιστές αντάρτες αναγκάζονται να μετακινηθούν μαζικά στη νότια Συρία, σε μια περιοχή γνωστή ως «Κοιλάδα των Χριστιανών», ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των Σύρων Χριστιανών που έχουν ήδη εγκαταλείψει τη Συρία.

Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας ενημέρωσε τη Σύνοδο της Ιεραρχίας για τις καθημερινές ροές προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αλλά και για την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού και παράλληλα για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε προς τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης, προκειμένου να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες και να επανενωθούν οι οικογένειες που χάθηκαν μεταξύ τους.