Μάζεψαν τόνους σκουπιδιών και έκαναν εκατοντάδες χαμόγελα να ξανανθίσουν σε παιδικά πρόσωπα. Έδιωξαν το φόβο της προσφυγιάς από εκατοντάδες πολίτες της Μυτιλήνης ζώντας και δουλεύοντας μαζί με εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ και στα Τσαμάκια. Έδιωξαν τις εικόνες του πολέμου, των δουλεμπόρων, των καταυλισμών και της ανέχειας έστω και για λίγο, απ’ όπου πέρασαν. Κι όλα αυτά επικαλούμενοι την υπόσχεση τους «να βοηθούν ΚΑΘΕ άνθρωπο σε ΚΑΘΕ περίσταση».

Ο λόγος για δεκάδες εθελοντές, ενήλικα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από όλη την Ελλάδα που ήρθαν στη Μυτιλήνη και μαζί με ενήλικα στελέχη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο υλοποίησαν μια μεγάλη δράση προσφοράς υπηρεσίας και εθελοντικής εργασίας.

Το Σαββατοκύριακο λοιπόν, 26 και 27 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία της Γενικής Εφορείας των Ελλήνων Προσκόπων και την στήριξη του δήμου Λέσβου και της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου» 30 ενήλικες βαθμοφόροι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων ήλθαν στη Μυτιλήνη. Μαζί με στελέχη του τοπικού Προσκοπισμού, πραγματοποίησαν πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης εκατοντάδων παιδιών προσφύγων στον καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων του Καρά Τεπέ, στο Λιμάνι της Μυτιλήνης και στο άλσος Τσαμάκια.

Επίσης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υλοποίησαν μια μεγάλη δράση καθαρισμού και αποκατάστασης όλης της περιοχής στα Τσαμάκια, το γνωστό περιαστικό άλσος της πόλης της Μυτιλήνης που αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υπερσυγκέντρωσης σκουπιδιών λόγω των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου. Ας σημειωθεί ότι συγκεντρώθηκαν πέντε φορτηγά σκουπίδια ενώ το σύνολο των συμμετεχόντων έμεινε και διανυκτέρευσε μέσα στο άλσος ως μήνυμα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε του ότι «τα Τσαμάκια μπορούν να ξαναγίνουν η αυλή της Μυτιλήνης και των πολιτών της»!

Παράλληλα, στην Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης μέσα στο άλσος Τσαμάκια και προκειμένου να υποστηριχθεί η δράση της οργάνωσης «Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου» συγκεντρώθηκαν φάρμακα και συγκεκριμένα αναλγητικά, αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων και δερματολογικές κρέμες και αλοιφές. Επίσης συγκεντρώθηκαν παιδικά παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δόθηκαν στο λιμάνι σε παιδιά που έφευγαν από το νησί με τα πλοία.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η δράση θα επαναληφθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου πάλι από δεκάδες βαθμοφόρους του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που θα έλθουν στη Μυτιλήνη από όλη την Ελλάδα και τοπικά στελέχη της Προσκοπικής Κίνησης.