Mείωση καταγράφει ο αριθμός των αιτήσεων για τη φοίτηση των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία όπως δείχνουν τα στοιχεία μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων χθες τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, στα πέντε Πρότυπα Γυμνάσια, η εισαγωγή στα οποία θα γίνει με εξετάσεις, η κατάσταση διαμορφώνεται φέτος ως εξής: στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο οι αιτήσεις ανέρχονται σε 652 (από 702 πέρυσι), στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων σε 648 (από 971 πέρυσι), στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης σε 589 (από 707 πέρυσι), στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά σε 518 (από 800 πέρυσι), στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων σε 109 (από 180 πέρυσι).

«Η συζήτηση για τα πρότυπα και τα πειραματικά και το τι τελικά θα ισχύσει δημιούργησε αρνητική εικόνα» υποστήριξε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης Κρανιάς, διευθυντής στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Ο κ. Κρανιά σημείωσε πως το γεγονός ότι οι αιτήσεις πέρυσι έγιναν το Μάρτιο ενώ φέτος υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς να μη γνωρίζουν ακριβώς τι θα ισχύσει, ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο σχολείο που «μπήκε στον κατάλογο των Προτύπων την τελευταία στιγμή».

Την εκτίμηση ότι η διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα είναι εξόχως ανταγωνιστική καθώς οι θέσεις είναι λίγες σε σχέση με το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται, και πολλοί γονείς πιθανότατα επέλεξαν να μην τη βιώσουν τα παιδιά τους, εξέφρασε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Νίκος Λινάρδος, διευθυντής στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Από την πλευρά της η Σοφία Γελαδάκη, διευθύντρια στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι πολύ νωρίς να σχηματίσει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα, υπογραμμίζοντας όμως, ότι ο ανταγωνισμός εισαγωγής στα Πρότυπα είναι μεγάλος, η διαδικασία πολυέξοδη και «κάκιστα οι γονείς βάζουν τα παιδιά τους στη λογική του φροντιστηρίου», προκειμένου να επιτύχουν τη φοίτησή τους σε Πρότυπα.

Στα Πειραματικά Σχολεία οι αιτήσεις ανέρχονται σε 9.847 φέτος. Την περσινή χρονιά, οι αιτήσεις είχαν φτάσει στις 13.012 και το 2013, τις 10.000. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το 2014 όσο και το 2013 η εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια, γινόταν με εξετάσεις.

Σε Πειραματικά Γυμνάσια που δε συνδέονται με Δημοτικό Σχολείο, οπότε η εισαγωγή των μαθητών πραγματοποιείται με κλήρωση, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: στο Πειραματικό Γυμνάσιο των Αγίων Αναργύρων οι αιτήσεις φέτος ανέρχονται σε 375 (από 522 πέρυσι), στο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών σε 201 (από 210 πέρυσι), στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε 381 (από 407 πέρυσι) και στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης σε 224 (από 279 πέρυσι).

Σχολιάζοντας την πτωτική πορεία των αιτήσεων ο Γιάννης Αντωνίου, διευθυντής στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «είναι αποτέλεσμα της άστοχης πολιτικής της κυβέρνησης που οδήγησε σε διασάλευση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας σε έναν επιτυχημένο θεσμό».

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία και η κλήρωση για την εισαγωγή στα Πειραματικά θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιουνίου.