Εκατόν εξήντα επιστήμονες αν και έχουν εκλεγεί ως μέλη Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού από το 2008 δεν έχουν τοποθετηθεί στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Σύμφωνα με τους εκπρόσωπούς τους οι ΕΤΕΠ υπό διορισμό θέλουν να υπηρετήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη θέση στην οποία έχουν εκλεγεί πριν από επτά χρόνια!

«Η απουσία μας μεταφράζεται σε πολυάριθμα εργαστήρια και κλινικές που υπολειτουργούν, ή λειτουργούν δαπανώντας τελικά περισσότερους πόρους, καθώς και επιστημονικά αντικείμενα που δε διδάσκονται. Εθνικά και διεθνή ερευνητικά κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν εξανεμίζοντας τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της χώρας. Αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται η ποιότητα των ανώτατων σπουδών και των ελληνικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων γενικότερα» δήλωσε στο newsbeast.gr  o κ. Θοδωρής Θωμάς, εκλεγμένο μέλος ΕΤΕΠ στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος επικοινωνίας Πρωτοβουλίας Εκλεγμένων Μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού Α.Ε.Ι. υπό αναμονή διορισμού.

Το θέμα των ΕΤΕΠ έχει φθάσει πολλές φορές στη Βουλή με ερωτήσεις που έχουν καταθέσει βουλευτές του ΚΚΕ, ΝΔ, ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα πριν λίγες μέρες κατατέθηκε σχετική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μάθουν τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο υπουργός Παιδείας ώστε να προχωρήσει άμεσα το ΦΕΚ του διορισμού των υπό διορισμό μελών ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ των ΑΕΙ.

Στην απάντησή του ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ, αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα προσωπικού στα ΑΕΙ και κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών ζήτησε μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΟΠΑΙΘ από όλα τα ΑΕΙ να προβούν στην καταγραφή των αναγκών τους σε πάσης φύσεως προσωπικό. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάσθηκαν αρμοδίως, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω στελέχωσης των Ιδρυμάτων με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία τους, προς εκπλήρωση της συνταγματικής αποστολής τους.

Μπορεί στις απαντήσεις να αναγνωρίζεται το δίκαιο του αιτήματος των ΕΤΕΠ ωστόσο λύση δεν έχει δοθεί έως τώρα.  «Ως Πρωτοβουλία ΕΤΕΠ υπό διορισμό έχουμε έρθει σε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, τους συμβούλους του και τους γραμματείς του Υπουργείου. Αναγνωρίζουν την αδικία που έχει γίνει, εκφράζουν τις καλύτερες προθέσεις τους να επιλύσουν το πρόβλημα, αλλά πέραν τούτου ουδέν απτό!» ανέφερε ο κ. Θωμάς ο οποίος σημείωσε ότι οι πρυτάνεις στο παρελθόν κατά τις συνόδους τους, όπως και οι αντίστοιχοι σύλλογοι έχουν θέσει το ζήτημα στο Υπουργείο Παιδείας.

Τα εκλεγμένα μέλη ΕΤΕΠ αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εξώδικα εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου ελπίζοντας πως το υπουργείο θα λάβει υπόψη του την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά την κατανομή θέσεων.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας Πρωτοβουλίας Εκλεγμένων Μελών Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού Α.Ε.Ι. υπό αναμονή διορισμού μας τόνισε «πως πρόκειται ουσιαστικά για μια ομηρία επαγγελματική και προσωπική αφού περίπου διακόσιοι επιστήμονες βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια πρωτοφανή κατάσταση επαγγελματικής ανυπαρξίας και επιστημονικής στασιμότητας , ακόμα και από το 2008 οπότε έγινε η εκλογή μας. Διευκρινίζουμε πως το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) είναι ένας απαραίτητος κρίκος στην αλυσίδα του διδακτικού και ερευνητικού έργου. Αποτελεί επιστημονικό δυναμικό υψηλών προσόντων το οποίο εκλέγεται και εξελίσσεται με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές των μελών ΔΕΠ με δυνατότητα ανάθεσης αυτοδύναμου και όχι απλώς επικουρικού διδακτικού έργου».

Οι ΕΤΕΠ ήταν παρόντες στην ομιλία που έδωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, προσκεκλημένος  του Συλλόγου Διδασκόντων Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Αφού τοποθετήθηκαν από εκπροσώπους των ΕΤΕΠ  αφίσες και μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους παρευρισκόμενους και στον Υπουργό Παιδείας τέθηκε το πρόβλημα των ΕΤΕΠ υπό διορισμό με δύο ερωτήσεις και μία τοποθέτηση. Σχετική ανάρτηση υπάρχει στην ιστοσελίδα των ΕΤΕΠ υπό διορισμό όπως και ηχητικό υλικό από την απάντηση του υπουργού Παιδείας κατά την οποία δεσμεύτηκε πολιτικά ότι οι ΕΤΕΠ έχουν προτεραιότητα ως εκλεγμένοι.

Σύντομο ιστορικό

2006-2010 Γίνεται η εκλογή των Μελών ΕΤΕΠ σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ καθώς και των ΕΕΔΙΠ

13/5/2010 Επί Πανάρετου αναστέλλονται παράτυπα (καθώς αποτελούν εκπαιδευτικό προσωπικό) για το 2010 οι προσλήψεις μελών ΕΤΕΠ

5/3/2014 Επί Αρβανιτόπουλου το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δημοσιεύει δελτίο τύπου για τον «Προγραμματισμό κατανομής εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού για τα Πανεπιστήμια, τα Τ.Ε.Ι. και την Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ, σε σχέση με εκκρεμούντες διορισμούς», όπου αναφέρεται σε 356 θέσεις ΔΕΠ, 80 ΕΤΠ και 30 ΕΕΠ & ΕΔΙΠ για ΑΕΙ και 85 ΕΤΠ για ΤΕΙ & ΑΣΠΑΙΤΕ. Ο διορισμός δεν ήρθε ποτέ.

27/5-2015 πολιτική δέσμευση Μπαλτά: ανάμεσα στις περιορισμένες Προσλήψεις που θα γίνουν στο χώρο της παιδείας εντός του 2015, οι ΕΤΕΠ υπό διορισμό έχουν προτεραιότητα στην τριτοβάθμια, ως ήδη εκλεγμένοι.

Η ιστοσελίδα των ΕΤΕΠ υπό διορισμό


Καλόγηρος Βασίλειος