Ένα θέμα που απασχολεί πολλούς αποφοίτους του 2014-15 αλλά και των προηγούμενων σχολικών ετών είναι το σύστημα με το οποίο θα δώσουν πανελλαδικές το 2015-16. Το Υπουργείο Παιδείας με ρύθμισή του, που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, δίνει το δικαίωμα σε όσους έχουν προετοιμαστεί με το υπάρχον σύστημα να εξεταστούν με αυτό για τα επόμενα δυο σχολικά έτη 2015-16 και 2016-17. Όσοι το επιλέξουν θα διαγωνισθούν για το 10% των θέσεων.

Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-6 και 2016-7) να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4127/2015 (Α΄ 50). Στην περίπτωση αυτή: α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και β) οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν στους υποψήφιους ποιας Ομάδας Προσανατολισμού επιθυμούν να καταταχθούν και σε ποια μαθήματα πρόκειται να διαγωνισθούν.

Ακολουθούν οι σχετικές ρυθμίσεις όπως περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που έχει στη διάθεσή του το newsbeast.gr:

1. Απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του σχολικού έτους 2014-5 καθώς και προηγούμενων σχολικών ετών, οι οποίοι συμμετείχαν ή προετοιμάστηκαν για να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής των καταργηθεισών διατάξεων του ν.2525/1997 όπως ίσχυε, έχουν το δικαίωμα αν το επιθυμούν να διαγωνισθούν με το ανωτέρω καταργηθέν σύστημα εισαγωγής κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-6 και 2016-7) προκειμένου να εγγραφούν στο 10% των θέσεων των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

2. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη (2015-6 και 2016-7) να επιλέξουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με το σύστημα εισαγωγής που θεσπίσθηκε με το ν.4127/2015 (Α΄ 50).

Στην περίπτωση αυτή:

α) οι υποψήφιοι δεν έχουν δικαίωμα εγγραφής σε κάποιο ειδικό ποσοστό θέσεων των Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και

β) οφείλουν να καταθέσουν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν στους υποψήφιους ποιας Ομάδας Προσανατολισμού επιθυμούν να καταταχθούν και σε ποια μαθήματα πρόκειται να διαγωνισθούν.

Καλόγηρος Βασίλειος