«Επιστημολογικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την ένταξη των Τμημάτων Πληροφορικής της χώρας στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), βάσει των σχετικών ανακοινώσεων του υπουργείου Παιδείας για την «Ένταξη των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων στα Επιστημονικά Πεδία και τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για το σχολικό έτος 2015-2016».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος, «η Πληροφορική ανήκει στις Θετικές Επιστήμες και τα τμήματα Πληροφορικής ανήκουν στο 2ο ΕΠ Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Με τη ρύθμιση αυτή του Υπουργείου, πλέον οι υποψήφιοι των Ανωτάτων Σχολών δεν έχουν τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους ταυτόχρονα τόσο τα Πολυτεχνικά τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ όσο και τα Τμήματα Πληροφορικής».

Εκτιμάται δε, ότι «αυτή η ρύθμιση περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες σωστής επιλογής κατεύθυνσης σπουδών των υποψηφίων».

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο κριτήριο διαχωρίζει το υπουργείο τα Τμήματα Πληροφορικής σε τρεις κατηγορίες- σε αυτά που ανήκουν στο 2ο, σε αυτά που ανήκουν στο 5ο και σε αυτά που ανήκουν ταυτόχρονα και στο 2ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο. Από τον τίτλο τα διαχωρίζει και όχι από το περιεχόμενο σπουδών;», δήλωσε στο Αθηναίκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βλαχάβας, εξηγώντας ότι «πρακτικά, οι μαθητές, για να μπουν σε κάποια Τμήματα Πληροφορικής θα εξετάζονται στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ενώ για άλλα τμήματα θα εξετάζονται στη Χημεία».

Το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ γνωστοποιεί πως «επιφυλάσσεται για την με κάθε νόμιμο τρόπο ακύρωση αυτής της άδικης ρύθμισης στη συνέχεια», ενώ ο κ. Βλαχάβας ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας με τους προέδρους των άλλων τμημάτων Πληροφορικής και συλλογής υπογραφών.