Απαντώντας στην Ερώτηση την οποία κατέθεσε η Βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου σχετικά με την επαναφορά του διορισμού των Ομογενών Εκπαιδευτικών και των Εκπαιδευτικών μονίμων κατοίκων Εξωτερικού στα Ελληνικά Σχολεία της Ομογένειας της Β.Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας και τη διατήρηση των εν λόγω Ελληνικών σχολείων μετά τη σχολική χρονιά 2015-16 σας κάνουμε γνωστό ότι τα άνω ζητήματα, θα εξεταστούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και υπό το πρίσμα της υπάρχουσας κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πραγματικότητας.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η ερώτηση κατατέθηκε από την κα Ξουλίδου η οποία αναφερόταν στο γεγονός ότι βρισκόταν σε ισχύ, από το 2002 έως το 2012, νόμος που διόριζε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού στα αμιγή Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Γερμανίας σε ποσοστό περίπου 10%.Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι με το νόμο 4027/2011 καταργήθηκαν οι θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί, ωστόσο, είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες ζωής και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας και του τρόπου ζωής της Γερμανίας, γνωρίζουν το εκπαιδευτικό αλλά και το συνολικό σύστημα της χώρας που ζούν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Στοιχείο ενότητας του ελληνισμού και διατήρησης της εθνικής μας ταυτότητας στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελεί η Ελληνική Ομογένεια, η οποία στηρίζει και αναδεικνύει στο εξωτερικό την Ελληνική παιδεία. Ειδικότερα οφείλουμε να παρέχουμε στα ελληνόπουλα του εξωτερικού μια δημόσια παιδεία που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση της ελληνικότητάς τους και θα αποτελεί ανάχωμα στην αφομοίωσή τους από τις κοινωνίες στις οποίες ζουν, αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης με τους νέους των χωρών διαβίωσής τους. Στην κατεύθυνση αυτή από το 2002 έως το 2012 μετά από μεγάλη προσπάθεια από την μεριά των Ομογενών, βρισκόταν σε ισχύ νόμος που διόριζε τους ομογενείς εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτικούς μόνιμους κατοίκους εξωτερικού στα αμιγή Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Γερμανίας σε ποσοστό περίπου του 10%.

Στη συνέχεια ο νόμος 4027/2011 κατάργησε τα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας. Ο Νόμος αυτός χρειάζεται να καταργηθεί με στόχο να διατηρηθούν τα Ελληνικά σχολεία, τα οποία παρέχουν στα παιδιά των Ομογενών μας Ελληνική παιδεία και μόρφωση. Μετά από συνεχή αγώνα του συλλόγων γονέων των σχολείων, του συλλόγου των Ομογενών εκπαιδευτικών και με χρήση ασφαλιστικών μέτρων δια της νομικής οδού, τα σχολεία αυτά μετά από μεγάλο αγώνα διατηρήθηκαν με παράταση μέχρι και τη σχολική χρονιά 2015 – 2016. Η ομογένεια δεν πρέπει να στερηθεί τα Ελληνικά σχολεία της και ούτε τα Ελληνόπουλα του Εξωτερικού από την Ελληνική μόρφωση, τη στιγμή μάλιστα που ένα τεράστιο πλήθος Ελλήνων νεομεταναστών εγκαθίσταται στη Γερμανία και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής να συνεχίσουν στα Ελληνικά σχολεία. Διαφορετικά τα παιδιά αυτά επειδή δεν γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα κατεβαίνουν τρεις τάξεις τουλάχιστον στο Γερμανικό σχολείο. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας να γίνουν η νέα εργατική Γερμανική τάξη αλλά πρέπει να σταθούμε αρωγοί στη προσπάθεια που καταβάλλουν για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους μέσω της Ελληνικής παιδείας και εκπαίδευσης.

Επιπλέον με τον νόμο 4027/2011 καταργούνται οι θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών στα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας. Οι ομογενείς εκπαιδευτικοί, ωστόσο, είναι εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο απόδημος ελληνισμός. Είναι εκείνοι που γνωρίζουν και έχουν αντιληφθεί τις συνθήκες ζωής και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών της ομογένειας και του τρόπου ζωής της Γερμανίας, γνωρίζουν το εκπαιδευτικό αλλά και το συνολικό σύστημα της χώρας που ζουν.

Κύριε Υπουργέ κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να επαναφέρετε τις θέσεις των ομογενών εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών μονίμων κατοίκων εξωτερικού;

2. Προτίθεσθε να διατηρήσετε τα Ελληνικά σχολεία της Ομογένειας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας μετά τη σχολική χρονιά 2015 – 2016;