Μέχρι τις 19 Ιουνίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας να καταθέσουν μια σειρά από δικαιολογητικά ώστε να διεκδικήσουν τις 250 θέσεις για την Αστυφυλάκων και τις 40 για τη Σχολή Αξιωματικών.

Σημειώνουμε ότι επιβεβαιώνονται τα όσα έχει γράψει το newsbeast.gr τόσο για τον αριθμό των εισακτέων, όσο και για το Προεδρικό Διάταγμα για τα νοσήματα.

Διαβάστε όσα πρέπει να ξέρετε για την αίτηση και τις διαδικασίες των σχολών της Αστυνομίας, μέσα από ερωτήσεις κι απαντήσεις.

1. Πού καταθέτω τα δικαιολογητικά μου;

Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στα Αστυνομικά Τμήματα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την ώρα 15.00 της 19-06- 2015.

2. Πότε θα γίνει η κατάταξη και εγγραφή;

Η κατάταξή σου στην Ελληνική Αστυνομία και η εγγραφή σου στη Σχολή Αξιωματικών ή Αστυφυλάκων, θα πραγματοποιηθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016 – 2017

3. Τι ισχύει για το ύψος και το Δείκτη μάζας σώματος

Άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να έχουν ανάστημα 1.70 χωρίς υποδήματα.

Δείκτης μάζας σώματος

Ως Δ.Μ.Σ. νοείται το πηλίκο του σωματικού βάρους των υποψηφίων σε χιλιόγραμμα προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα.

Οι γυναίκες υποψήφιες πρέπει να έχουν Δ.Μ.Σ. μεταξύ 18 – 26 Kg/m2. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει Δ.Μ.Σ. 74/(1,75Χ1,75) = 24,16.

Οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν Δ.Μ.Σ. μεταξύ 19-27 Kg/m2. Οι γυναίκες υποψήφιες πρέπει να έχουν Δ.Μ.Σ. μεταξύ 18 – 26 Kg/m2. (Παράδειγμα: Ένας υποψήφιος με ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 74 κιλά έχει Δ.Μ.Σ. 74/(1,75Χ1,75) = 24,16.

4. Ποιο είναι το όριο ηλικίας;

Δεν θα πρέπει οι υποψήφιοι να υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31 Δεκεμβρίου 2015, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν από 01-01-1990 και μεταγενέστερα.

5. Ποιο ΠΔ είναι σε ισχύ για τη σωματική ικανότητα;

Όπως έχουμε αποκαλύψει είναι σε ισχύ το ΠΔ 11/2014. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην προκήρυξη: Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, διαπιστούμενη από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις για τη σωματική ικανότητα υποψηφίων των Σχολών Στρατού Ξηράς, κατά τα οριζόμενα στο Π.Δ. 11/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄-17).

6. Ποια δικαιολογητικά καταθέτουμε;

– Αίτηση συμμετοχής, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα Α.

– Δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (διαστάσεων 3 χ 4 εκ.). Στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου ευκρινώς.

– Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους. Σε περίπτωση που στοιχεία του δελτίου ταυτότητας έχουν μεταβληθεί, αυτά δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση. Οι ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, υποβάλουν ευκρινές φωτοαντίγραφο του νόμιμου τίτλου παραμονής τους στην Ελλάδα.

– Υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν τα προσόντα που αναφέρονται στις περιπτώσεις 5, 7, 8 και 9 του προηγούμενου κεφαλαίου (προσόντα υποψηφίων), χωρίς να απαιτείται η αναλυτική περιγραφή αυτών και ότι δήλωσαν ή θα δηλώσουν προτίμηση σε μία ή και στις δύο Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας (Αστυφυλάκων – Αξιωματικών), στο Μηχανογραφικό Δελτίο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην ίδια δήλωση αναφέρουν αν υπάγονται σε ειδική κατηγορία και ποια, καθώς και αν επιθυμούν να κάνουν χρήση του σχετικού δικαιώματος.

– Οι έγγαμοι (–ες) με αλλογενείς αλλοδαπούς υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν την υπηκοότητα του -(ης) συζύγου τους.

7. Αν κάποιος είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος καταθέτει επιπρόσθετα δικαιολογητικά;

Στις σχολές της Αστυνομίας ισχύουν οι ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων και τριτέκνων και ως εκ τούτου θα πρέπει οι υποψήφιοι να καταθέσουν δικαιολογητικά που πιστοποιούν την ένταξή τους σε ειδική κατηγορία. Για παράδειγμα οι πολύτεκνοι καταθέτουν βεβαίωση του προέδρου του οικείου Συλλόγου Πολυτέκνων ή όπου δεν υπάρχει, του οικείου Ταμείου Πρόνοιας και Προστασίας Πολυτέκνων θεωρημένη από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος.

8. Πού και πότε γίνονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις;

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις διαρκούν συνολικά 3 ημέρες και διεξάγονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. οι προκαταρκτικές εξετάσεις εκτιμάται ότι θα αρχίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

9. Τι περιλαμβάνουν οι προκαταρκτικές εξετάσεις;

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες.

10. Τι πρέπει να γνωρίζω για τις υγειονομικές εξετάσεις;

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να παρουσιασθούν στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης για εξέταση, θα πρέπει να παραλάβουν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας ή τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα, σε συντρέχουσα περίπτωση, όπως κατωτέρω ορίζεται, το δελτίο υγειονομικής εξέτασης, επί του οποίου επικολλάται φωτογραφία και σφραγίζεται από την Υπηρεσία, με το παραπεμπτικό σημείωμα και να μεταβούν σε Κρατικό ή Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για να υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις, οι οποίες αναφέρονται στο δελτίο υγειονομικής εξέτασης, στην οικεία στήλη του οποίου, ο αρμόδιος κατά περίπτωση γιατρός γνωματεύει το αποτέλεσμα, θέτοντας την υπογραφή του και τη σφραγίδα του. Από τη γραμματεία του νοσοκομείου θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής των γνωματευόντων γιατρών. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό όλες οι υγειονομικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν από ένα κρατικό νοσοκομείο, δίδεται η δυνατότητα στους υποψηφίους να πραγματοποιήσουν αυτές που υπολείπονται σε άλλο κρατικό νοσοκομείο, πάντα όμως με τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των γνωματευόντων γιατρών από τη γραμματεία του νοσοκομείου.

Η ψυχιατρική εξέταση να πραγματοποιηθεί σε Κρατικά Νοσοκομεία ή σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας ή σε Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Επιπλέον, η ψυχιατρική εξέταση των κοινών υποψηφίων Στρατιωτικών και Αστυνομικών Σχολών, δύναται να πραγματοποιηθεί και στα κατά τόπους Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Για την ψυχιατρική εξέταση δεν απαιτείται να υποβληθούν σε ψυχομετρικό έλεγχο (υποβολή σε ψυχολογικό τεστ), δεδομένου ότι αυτός θα διενεργηθεί από τις Ψυχοτεχνικές Επιτροπές της Ελληνικής Αστυνομίας.

11. Πότε πραγματοποιούνται οι υγειονομικές εξετάσεις;

Όλες οι οφειλόμενες υγειονομικές εξετάσεις να πραγματοποιηθούν μετά την παραλαβή του δελτίου υγειονομικής εξέτασης και πριν την παρουσίαση των υποψηφίων στην Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι θα παρουσιασθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων, ενώπιον της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής Κατάταξης, φέροντας υποχρεωτικά μαζί τους το δελτίο υγειονομικής εξέτασης συμπληρωμένο για όλες τις παθήσεις, προκειμένου να κριθεί τελικά η ικανότητα ή μη αυτών για την κατάταξή τους στην Ελληνική Αστυνομία από υγειονομικής πλευράς.

12. Είμαι υποψήφιος και για στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να υποβληθώ στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Αστυνομίας;

Όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να προσκομίσουν βεβαίωση από Στρατιωτικές Σχολές, ότι κρίθηκαν ΙΚΑΝΟΙ στις προκαταρκτικές εξετάσεις με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφ. VI παραγρ. 4 της παρούσας, δεν υποχρεούνται να παραλάβουν δελτίο και να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση στα Κρατικά Νοσοκομεία, αλλά να δηλώσουν τη βούλησή τους με υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν επίσης ότι θα υποβάλουν τη βεβαίωση ικανότητας το αργότερο τη μεθεπόμενη από την ολοκλήρωση των προκαταρκτικών τους εξετάσεων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας που υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα, στο οποίο υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό (όχι στο Αστυνομικό Τμήμα).

Κατά συνέπεια, δεν παραδίδονται δελτία υγειονομικής εξέτασης σε όλους τους υποψηφίους, αλλά σε όσους επιθυμούν.

Επίσης στην εγκύκλιο της Αστυνομίας αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των προκαταρκτικών εξετάσεων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Τμήμα Όπλων), Σχολής Ικάρων (Τμήματα Ιπταμένων), Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (Τμήμα Όπλων), κ.λπ. με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, για τις οποίες επίσης έχουν δηλώσει προτίμηση και κρίθηκαν Ικανοί, εξαιρουμένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων, δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών, προσκομίζουν όμως στη Διεύθυνση Αστυνομίας στην οποία υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, μέσα στο χρόνο διενέργειας αυτών, σχετική βεβαίωση από την αρμόδια Στρατιωτική Σχολή, η οποία παραλαμβάνεται με αποδεικτικό και αναγράφεται σ’ αυτήν ο κωδικός αριθμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, το ανάστημα και ο αριθμός τηλεφώνου (κινητό και σταθερό) του υποψηφίου.

Σε περίπτωση που οι προκαταρκτικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών διενεργούνται σε μεταγενέστερο χρόνο, η εν λόγω βεβαίωση προσκομίζεται στην αρμόδια Διεύθυνση Αστυνομίας, κατά τα οριζόμενα στην παρούσα το αργότερο τη μεθεπόμενη της ολοκλήρωσης της διαδικασίας στη Στρατιωτική Σχολή. Όσοι προσκομίζουν βεβαίωση ότι κρίθηκαν ικανοί για τις ανωτέρω Στρατιωτικές Σχολές με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, θεωρούνται αυτοδικαίως Ικανοί και για τις Αστυνομικές Σχολές. Η βεβαίωση ικανότητας μπορεί να προσκομίζεται και από άλλο πρόσωπο εκτός του υποψηφίου. Κατ’ εξαίρεση στην περίπτωση που υποψήφιος υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό σε Αστυνομικό Τμήμα νησιού, στο οποίο δεν εδρεύει Διεύθυνση Αστυνομίας, δύναται να προσκομίσει τη βεβαίωση ικανότητας στο Αστυνομικό Τμήμα, το οποίο να την παραλάβει με αποδεικτικό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να μελετήσουν τη σχετική εγκύκλιο.

Καλόγηρος Βασίλειος