Η ΟΛΜΕ άνοιξε το «χορό» των συναντήσεων των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μετά την ΟΛΜΕ σειρά έχει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας που ήδη έχει καταθέσει υπόμνημα με τα προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015 και ώρα 12.45 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ύστερα από αίτημα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Στη συνάντηση, θα τεθεί από την πλευρά του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., το σύνολο των συσσωρευμένων προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο της εκπαίδευσης και θα ζητηθούν απαντήσεις και λύσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για την άμεση αντιμετώπισή τους.

Στα προβλήματα που καταγράφονται στο υπόμνημα της ΔΟΕ είναι και αυτό που αφορά του διορισμούς των εκπαιδευτικών. Η ΔΟΕ αναφέρει στο υπόμνημά της ότι για να γίνουν μόνιμοι διορισμοί δεν χρειάζεται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν ήδη, πίνακες επιτυχόντων και πίνακες προϋπηρεσίας από τους οποίους μπορούν να γίνουν άμεσα οι προσλήψεις. O τελευταίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ πραγματοποιήθηκε το 2008. Με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων δεν επαναλήφθηκε, ενώ με το Ν.3848/2010 σταμάτησε και ο διορισμός εκπαιδευτικών με βάση τους πίνακες προϋπηρεσίας (40%). Η Δ.Ο.Ε. έχει τονίσει πως άμεση λύση, σε πρώτη φάση, μπορεί να αποτελέσει ο διορισμός των επιτυχόντων από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008 που δεν έχουν διοριστεί καθώς και αυτών που συγκεντρώνουν την πραγματική προϋπηρεσία για διορισμό (με βάση τους πίνακες προϋπηρεσίας). Αυτό μπορεί να γίνει με την κατάργηση του Ν. 3848/2010.

Η ΔΟΕ γνωρίζει την απόφαση του ΣτΕ και έχει ζητήσει μάλιστα και τη γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου της. Οι εκπαιδευτικοί αναμένουν με ενδιαφέρον το αν θα υπάρξουν νεότερα για το νέο σύστημα διορισμού που μελετά το Υπουργείο Παιδείας.

Εκτός από τη ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί και η ΟΙΕΛΕ. Όπως αναφέρει για την Πέμπτη, 5 Μαρτίου και ώρα 11:00π.μ. ορίστηκε η συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Στη κρίσιμη αυτή συνάντηση, όπως έχει ήδη ενημερώσει θα κατατεθεί αναλυτικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΟΙΕΛΕ για το εκπαιδευτικό σύστημα και για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Καλόγηρος Βασίλειος