Το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης Τμήμα και Επιστήμης των Υλικών του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώνει δύο δωρεάν κύκλους Προγραμμάτων Επιμόρφωσης Γνώσεων Αποφοίτων με θέμα: «Επιστήμη Υλικών για Προηγμένες Τεχνολογίες».

Απευθύνονται σε αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ συναφών αντικειμένων και σκοπό έχουν την επικαιροποίηση γνώσεών των στα πλέον σύγχρονα πεδία της Επιστήμης Υλικών όπως Νανοτεχνολογία, Βιοτεχνολογία/Βιοϋλικά, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ. καθώς και σε νέα εργαλεία και τεχνικές προσομοίωσης, επεξεργασίας και χαρακτηρισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τον πρώτο κύκλο επιμόρφωσης (τρέχον εξάμηνο) μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά με email (στο θέμα να αναγράφεται η λέξη ΠΕΓΑ) την σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (σκαναρισμένα) έως την Πέμπτη 26/02/2015 στις ακόλουθες διευθύνσεις:

Για το Τμήμα του Ηρακλείου: [email protected] Για το Τμήμα της Πάτρας: [email protected]

Για το Τμήμα των Ιωαννίνων: [email protected]

Όσοι επιλεγούν θα πρέπει να καταθέσουν κατά την εγγραφή τους επικυρωμένα αντίγραφα των σχετικών δικαιολογητικών.

Διάρκεια και έναρξη

Η διάρκεια του προγράμματος επιμόρφωσης είναι περίπου 12 εβδομάδες. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος επιμόρφωσης, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα, θα διεξαχθεί το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014-15 και θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 2/3/2015.

Τα μαθήματα θα γίνονται απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τις ανάγκες και δυνατότητες διδασκόντων και διδασκομένων. Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιμόρφωσης θα διεξαχθεί μετά το πέρας του πρώτου κύκλου.

Όροι συμμετοχής

Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο και παρέχεται δωρεάν. Απευθύνεται σε απόφοιτους ΑΕΙ Σχολών συναφών με το αντικείμενο του Προγράμματος (Θετικών Επιστημών, Πολυτεχνείου ή Τμημάτων Περιβάλλοντος). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν με τους ίδιους όρους και οι κάτοχοι ισότιμου πτυχίου αλλοδαπής ανώτατης σχολής. Προτεραιότητα συμμετοχής θα δοθεί σε αποφοίτους χωρίς μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών και σε αποφοίτους άνω των 45 ετών, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια (ηλικία, εισόδημα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες).

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από τρία γενικά και τρία ειδικά μαθήματα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν σε απόφοιτους ανωτάτων σχολών θετικών επιστημών και τεχνολογίας μια ολοκληρωμένη εικόνα των πλέον πρόσφατων επιστημονικών εξελίξεων στις επιστήμες των υλικών. Πιο συγκεκριμένα:

Γενικά Μαθήματα: Τα Γενικά μαθήματα αποτελούν την βάση του προτεινόμενου ΠΕΓΑ και θα διδάσκονται παράλληλα και στα τρία στα συμμετέχοντα Τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

1. Προηγμένες Τεχνικές Σύνθεσης, Ανάλυσης και Χαρακτηρισμού Υλικών (40 ώρες).

2. Νανοτεχνολογία και νανοδομημένα υλικά (40 ώρες)

3. Θεωρία και προσομοιώσεις υλικών για σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές (40 ώρες)

Κάθε ένα από τα τρία γενικά μαθήματα μαθήματα, περιλαμβάνει 13 διαλέξεις σε επίκαιρα θέματα αιχμής. Οι συμμετέχοντες θα αξιολογηθούν με γραπτή εξέταση μετά το τέλος των διαλέξεων.

Ειδικά μαθήματα:

Επιπλέον, κάθε ένα από τα συμμετέχοντα Τμήματα θα διδάξει μέσω τηλεδιάσκεψης ένα ειδικό μάθημα σε όλους τους αποφοίτους. Η επιλογή της ένταξης ειδικών μαθημάτων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών έγινε με σκοπό οι συμμετέχοντες στο ΠΕΓΑ να επωφεληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το διιδρυματικό του χαρακτήρα.

Έτσι, παρέχεται στους συμμετέχοντες πλήρης επικαιροποίηση γνώσεων σε τομείς στους οποίους δεν θα μπορούσαν να διδαχθούν εξ’ολοκλήρου σε κανένα από τα τρία τμήματα. Τα ειδικά μαθήματα πιο συγκεκριμένα αφορούν:

1. Μηχανική και Διεργασίες Υλικών (10 ώρες, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)

2. Υλικά για οπτοηλεκτρονικές και φωτονικές εφαρμογές (10 ώρες, Πανεπιστήμιο Πατρών)

3. Σύγχρονα Βιοϋλικά: Επίδραση νέων υλικών στις βιοεπιστήμες και επίδραση των βιοεπιστημών στο σχεδιασμό νέων υλικών (10 ώρες, Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Τίτλος

Στους συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την παρακολούθηση αυτών των κύκλων θα απονεμηθεί τίτλος «postgraduate certification» (αντίστοιχο του “post-baccalaureate”).

Επικοινωνία [email protected]

Οι όροι συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο παρακάτω σύνδεσμο: http://pega.materials.uoc.gr/main.html

Καλόγηρος Βασίλειος