Τους 250.000- 300.000 φτάνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία 36 μηνών καλείται να μονιμοποιήσει ή να αποζημιώσει η Ιταλία με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.

Ήδη δημοσίευμα της republicca αναφέρεται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τελεσιδίκησε έπειτα από 5 χρόνια μετά από προσφυγή που έκανε το συνδικάτο των εκπαιδευτικών ANIEF. Το ποσό της συνολικής αποζημίωσης που μπορούν να διεκδικήσουν οι εκπαιδευτικοί ανέρχεται σε 2.000.000.000 ευρώ.

Η είδηση «παίζει» σε πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας προχώρησε σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα (www.deutsch.gr) του έπειτα από τη μετάφραση άρθρου της ORF ( Αυστριακή Ραδιοφωνία)

Ακολουθεί το μεταφρασμένο άρθρο:

«Η Ιταλία καλείται να μονιμοποιήσει μέχρι και 300.000 αναπληρωτέ
ς

Μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης* στο Λουξεμβούργο δημιουργεί πονοκέφαλο στην ιταλική κυβέρνηση. Οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, οι οποίοι απασχολούνταν τα προηγούμενα έτη σε μεγάλους αριθμούς με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τις δαπάνες προσωπικού, πρέπει να μεταρρυθμιστούν εκ βάθρων.

Η πρόσληψη εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίοι διαθέτουν ήδη τρίχρονη επαγγελματική εμπειρία, αντίκειται στο ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Marko Ilesic. Δικαιώθηκε έτσι η προσφυγή που έκανε το συνδικάτο ANIEF** πριν από πέντε χρόνια ενάντια στη ευρύτατα διαδεδομένη τακτική της πρόσληψης στο ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Περίπου 300.000 εκπαιδευτικοί έχουν συμπληρώσει ήδη πάνω από τρία χρόνια εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο το ιταλικό κράτος απέφευγε τη δαπάνη των μονίμων διορισμών. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός απευθυνθεί στα ιταλικά δικαστήρια, θα πρέπει σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μονιμοποιηθεί.

Στην απόφαση προβλέπεται και δικαίωμα αποζημίωσης για όσους βρήκαν εργασία εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος. Η απόφαση αφορά και το διοικητικό προσωπικό που εργάζεται στο εκπαιδευτικό σύστημα.

ΣτΜ:
*Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο (πρώην Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) είναι το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο (όργανο της δικαστικής εξουσίας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
** ANIEF – Associazone sindacale professionale, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας.»

ΠΗΓΗ: Österreichisches Rundfunk (ORF)
http://orf.at/stories/2255431/ μέσω http://www.deutsch.gr/data_info.php?data_id=3457&cat=24577