Στις 25 Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για την εθελοντική εργασία που θα αφορά μόνιμους εκπαιδευτικούς με άδεια ανατροφής. Όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας πρόκειται για εθελοντική εργασία προαιρετική και όσοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί την επιλέξουν θα λαμβάνουν πέρα από το μισθός τους και ένα βοήθημα μέσω ΕΣΠΑ ύψους 300 που ο υπουργός το ονόμασε «επίδομα ανατροφής».

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:

«Σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό πάντως που ασκήθηκε ιδιαίτερη κριτική για να το κάνω πιο κομψό, η απάντηση συγκεκριμένα που δίνουμε είναι αυτή: έχουμε αυτή τη συνεργασία σε εξέλιξη με το υπουργείο Εργασίας και ελπίζω τελικά να καρποφορήσει. Βέβαια είναι εθελοντική η συμμετοχή -ένα βοήθημα δίνει το υπουργείο Εργασίας- όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν και πάντα για σχολεία κοντά στο σπίτι τους. Και δεν πρόκειται για μαύρη εργασία, όπως είπαν διάφοροι έξυπνοι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα καλύψουν λίγες ώρες ο υπουργός απάντησε: Κανονικά θα κάνουν δουλειά εκπαιδευτικού στις ώρες της εβδομάδας που έχουν ανάγκη τα σχολεία και αυτοί έχουν την αντίστοιχη ειδικότητα και η συνεισφορά του δημοσίου θα είναι μέσω ΕΣΠΑ αυτά τα 300 € που δεν είναι ούτε μισθός ούτε τίποτε, είναι ένα επίδομα. Ούτε την άδεια χάνουν, ούτε την άδεια μεταφέρουν. Κάνουν παράλληλα.

Όπως προειπώθηκε απαιτείται νομοθετική ρύθμιση ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε άδεια ανατροφής είναι περίπου 3.000. «Το μελετά ο κ. Κεγκέρογλου, θέλει νομοθετική πρωτοβουλία θα τη φέρω στη Βουλή του 25 του μηνός και από εκεί και πέρα θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα και όσοι βοηθήσουν» .

Κάλυψη κενών

Για την κάλυψη των κενών ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος αναφέροντας ότι θα καλυφθούν νωρίς. «Υπολογίζουμε νωρίτερα. Τι Γενάρη; Μιλάμε για το ’14. Οι άλλοι πάνε. Θα καλύψουμε μέρος των αναγκών, θα καλύψουμε μέρος των αναγκών μεγάλο όμως στην Ειδική Αγωγή από το ΕΣΠΑ, θα καλύψουμε και το σύνολο του προβλήματος με αυτή την κίνηση εάν ολοκληρωθεί σε επίπεδο κυβερνητικό τις επόμενες μέρες. Αισιοδοξώ ότι θα γίνει και θα σας το ανακοινώσω αμέσως».