Την παράταση του Προγράμματος «Διάπολις» ζητά η Ένωση Εκπαιδευτικών της Ελληνικής ως Δεύτερης Ξένης Γλώσσας με επιστολή που κατατέθηκε ως αναφορά στη Βουλή.

Η Ένωση επισημαίνει ότι χιλιάδες δίγλωσσα παιδιά σ’ όλη την επικράτεια, μετανάστες, παλιννοστούντες πρώτης και δεύτερης γενιάς, μένουν χωρίς υποστήριξη στο γλωσσικό μάθημα, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος δεν μπορούν να διεκδικήσουν κανέναν βασικό εργασιακό δικαίωμα, μιας και εργάζονται με μπλοκάκι και χωρίς να προσμετράται η προϋπηρεσία τους. «Εργασιακό μοντέλο από το μέλλον, το οποίο όμως εφαρμόζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά από το Υπουργείο Παιδείας.

Το πρόγραμμα «Διάπολις: Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων μαθητών» υλοποιείται από το ΑΠΘ και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Υλοποιείται σε σχολεία όλης της επικράτειας και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Απασχολούνται κυρίως απόφοιτοι των τμημάτων Φιλοσοφικών Σχολών και Παιδαγωγικών Τμημάτων.

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι επιλέγονται με διαφανή κριτήρια, τα οποία ορίζει το ΑΠΘ και έχουν να κάνουν με την κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου, την προϋπηρεσία, την επιμόρφωση στο αντικείμενο της ελληνικής ως δεύτερη ξένης γλώσσας.

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκό για μαθητές και εκπαιδευτικούς η παράταση του προγράμματος και για το επόμενο σχολικό έτος. Αυτό δεν αποτελεί βέβαια μόνιμη λύση αλλά: Δεν αφήνει τις σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χωρίς υποστήριξη για τους αλλόγλωσσους μαθητές και δεν στέλνει στην ανεργία περίπου 200 εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

«Θεωρούμε πολύ σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς σε μόνιμη και σταθερή βάση, σε όλα τα σχολεία με υψηλό ποσοστό αλλόγλωσσων μαθητών/τριων» αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην ανακοίνωση.

Στην πιο πάνω επιστολή, που κατέθεσε ως αναφορά ο Βουλευτής ΝΔ. κ.Σκρέκας, απάντησε ο Υπουργός Παιδείας δηλώνοντας ότι το Πρόγραμμα «Διάπολις» είναι πληροφοριακό σύστημα που έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας, Πράξης με τίτλο «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών». Το ανωτέρω πρόγραμμα ολοκλήρωσε τις δράσεις του στις 31/10/2014.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής και τη γλωσσική υποστήριξη των μαθητών, η προαναφερόμενη υπηρεσία του ΥΠΑΙΘ έχει εκδώσει την Πρόσκληση με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ.