Σε 5.115 προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας όπως προκύπτει από σχετικά έγγραφα και με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις των σχετικών πράξεων. Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν για χρονικό διάστημα περίπου 6 μηνών.

Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την υποστήριξη και βελτίωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε μαθητές που οι οικογένειες τους δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Παράλληλα, αποσκοπεί στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, στην άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας πληθυσμιακών ομάδων, που πλήττονται εξ αιτίας της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία.

Αντικείμενο της Πράξης είναι η πρόσληψη και η απασχόληση προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημοτικά-Γυμνάσια-Λύκεια), σε ΣΜΕΑΕ,σε ΚΕΔΔΥ, σε Δομές Ειδικής Αγωγής καθώς και στους Φορείς Επίβλεψης (Δ/νσειςκαι Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης).

Το συγκεκριμένο προσωπικό θα απασχοληθεί για 5,7 μήνες. Τα τυπικά προσόντα και τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί, θα καθοριστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ.

Οι διατιθέμενες θέσεις ανά ειδικότητα και τους τρεις άξονες έχουν ως εξής:

1. Ψυχολόγοι,

2. Κοινωνικής Εργασίας – Κοινωνικοί Λειτουργοί,

3. Λογοθεραπευτές,

4. Εργοθεραπευτές,

5. Φυσιοθεραπευτές,

6. Σχολικοί νοσηλευτές,

7. Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό,

8. Επιστάτες /Επιστάτριες,

9. Καθαριστές / Καθαρίστριες,

10. Τραπεζοκόμοι,

11. Οδηγοί σχολικών λεωφορείων,

12. Συνοδοί σχολικών λεωφορείων

Περιφέρειες

Αριθμός προσλήψεων

Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης.(Α.Π 1)

2.172

Κεντρική Μακεδονίας, η ∆υτική Μακεδονία και η Αττική (Α.Π 2)

2.714

Νότιο Αιγαίο-Στερεά Ελλάδα  (Α.Π 3)

229

Οι αποδοχές που θα λαμβάνει ο κάθε επιλεγόμενος άνεργος δεν καθορίζονται από το επίπεδο εκπαίδευσης αλλά από την ηλικία. Αν λοιπόν κάποιος έχει ηλικία άνω των 25 ετών θα λαμβάνει 490 ευρώ είτε είναι πτυχιούχος ΑΕΙ είτε είναι απόφοιτος λυκείου. Αν πάλι έχει ηλικία μικρότερη των 25 ετών θα λαμβάνει 427 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι με βάση το προηγούμενο έτος οι ωφελούμενοι επιλέγονται και κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα πέντε αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης, τα οποία είναι τα εξής: 1) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 2) Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας, με ανώτατο όριο τους 36 μήνες, 3) Ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, 4) Ηλικία και 5) Αριθμός ανήλικων τέκνων.

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των παραπάνω κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Ποια είναι η μοριοδότηση για τα πιο πάνω κριτήρια;

A/A

Κριτήρια επιλογής

Κριτήρια

Μόρια

1

ΧΡΟΝΟΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

(µε ανώτατο όριο τους 36 µήνες

και ανώτατο αριθµό µορίων τα

54)*

Για τους ̟πρώτους

12 µήνες

1 µόριο ανά πλήρη

µήνα

Για τους

επόµενους  12

µήνες

1,5 µόριο πλήρη  µήνα

Για τους

Τελευταίους  12

µήνες

2 µόρια ανά ̟ πλήρη

µήνα

2

ΧΡΟΝΙΚΟ ∆ΙΑΣΤΗΜΑ

ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ

ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΣΥΖΥΓΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

ΠΑΡ. 5.1 (µε ανώτατο όριο τους

36 µήνες και ανώτατο αριθµό

µορίων τα 54)

Για τους πρώτους

12 µήνες

1 µόριο ανά πλήρη

µήνα

Για τους

επόµενους  12

µήνες

1,5 µόριο ανά πλήρη

µήνα

Για τους

Τελευταίους  12

µήνες

2 µόρια ανά πλήρη µήνα

3

ΑΤΟΜΙΚΟ/ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ

ΕΙΣΟ∆ΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ

ΕΤΟΥΣ 2013

Έως 12.000,00€

30

12.000,01-20.000,00€

20

20.000,01-30.000,00€

10

4

ΗΛΙΚΙΑ

18-29

20

30-54

24

55 και άνω

18

5

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

ΤΕΚΝΩΝ

Για κάθε τέκνο

12 μόρια

* Ο αριθµός των µορίων του κριτηρίου της εγγεγραμμένης ανεργίας που αφορά στους ανέργους αρχηγούς µονογονεϊκών οικογενειών διπλασιάζεται.