Οι αιτήσεις των μετεγγραφών που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά ήταν 5.538, μέχρι και τις 10/10 σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας στη ΝΕΡΙΤ. Συνολικά έχουν λάβει κωδικούς 10.432 πρωτοετείς φοιτητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr ο σημερινός αριθμός των αιτήσεων μέχρι και σήμερα το μεσημέρι διαμορφώθηκε στις 7.000.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργού Παιδείας ο αριθμός των αιτούντων μετεγγραφής αναμένεται να διαμορφωθεί στις 20.000 ενώ αν ο ρυθμός ανακοπεί ίσως διαμορφωθεί στις 15.000.

Όσον αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης των μετεγγραφών, ο Υπουργός δήλωσε ότι θα κάνει ότι μπορεί για την επίσπευση της διαδικασίας αν και η δύναμη των γεγονότων λέει ότι «αφού με τον πολύ μικρότερο αριθμό τελειώνανε Γενάρη, ίσως εμείς χρειαστούμε αυτό το χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουμε» είπε μεταξύ των άλλων ο Υπουργός Παιδείας.

Θυμίζουμε ότι η αίτηση κατατίθεται ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Παιδείας μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις το Υπουργείο θα στείλει τους πίνακες στα ΑΕΙ-ΤΕΙ τα οποία θα πρέπει εντός 5 ημερών να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες εντός των οποίων θα υποβληθούν τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων.

Με βάση τα πιο πάνω αν το Υπουργείο αποστείλει τις αιτήσεις στις 20 Οκτωβρίου τα τμήματα θα πρέπει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να ανακοινώσουν τις προθεσμίες κατάθεσης των αιτήσεων.

Αν επισπευτούν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά κατατεθούν τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου τότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχές Νοεμβρίου.

Τα δικαιολογητικά των φοιτητών θα ελεγχθούν από επιτροπές των ΑΕΙ-ΤΕΙ που έχουν στη διάθεσή τους 20 μέρες για την ολοκλήρωση του ελέγχου από τη λήξη προθεσμίας υποβολής. Αν οι διαδικασίες γίνουν ταχύτατα υπάρχει μια πιθανότητα να προλάβουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο Δεκέμβριο.

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε στη ΝΕΡΙΤ ότι θα κάνει ότι μπορεί για να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερες οι διαδικασίες. Να σημειώσουμε ότι αν το Υπουργείο δεν χρονοτριβήσει στην αποστολή των αιτήσεων και τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ανακοινώσουν άμεσα, όπως προειπώθηκε, τις προθεσμίες κατάθεσης των δικαιολογητικών τότε οι μετεγγραφές είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν πριν την εξεταστική του Ιανουαρίου.

Θυμίζουμε ότι το newsbeast.gr έχει αναδείξει με άρθρο του το πρόβλημα που έχουν πολλές οικογένειες φοιτητών οι οποίοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δε μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο τμήμα μεταφοράς της θέσης τους αφού τυπικά δεν είναι φοιτητές του.

Παράλληλα δεν υπάρχει και η οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν στο τμήμα εισαγωγής με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ένα εξάμηνο αν δεν ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες.