Αλαλούμ και αναστάτωση επικρατεί με το θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς σοβαρό θέμα έχει προκύψει από την απόφαση του υπουργείου να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις των φοιτητών που εισήχθησαν με την κατηγορία του 10%, διατηρώντας δηλαδή το βαθμό που είχαν λάβει σε Πανελλαδικές περασμένου έτους.

Το θέμα έφτασε χτες στη Βουλή, όπου ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, απατώντας σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου, δήλωσε πως «μένουν ρητά εκτός της διαδικασίας των μετεγγραφών αυτοί οι οποίοι πέρασαν με το 10%».

Η απόφαση αυτή του υπουργείου έχει προκαλέσει οργή σε φοιτητές και γονείς που εισήχθησαν με το 10%, καθώς φαίνεται άδικη, ενώ έρχεται και εν μέσω της διαδικασίας των εγγραφών. Άλλωστε, όποτε έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν διατάξεις περί μετεγγραφών ουδέποτε διαχώριζαν τους εισαχθέντες με το 90% από εκείνους του 10%.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος δικαιολόγησε την απόφαση αυτή, λέγοντας χτες στη Βουλή: «Σε διάστημα 4 μηνών μέχρι σήμερα έχουμε δυο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες μετεγγραφής των φοιτητών. Και στις δυο όμως αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις, αυτό που προβλέπεται ρητά είναι ότι δικαιούνται μετεγγραφή αυτοί οι οποίοι έδωσαν Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή μένουν ρητά εκτός της διαδικασίας των μετεγγραφών αυτοί οι οποίοι πέρασαν με το 10%».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει γονιός στο newsbeast.gr, η διατύπωση του νόμου δεν συνδέει τη συμμετοχή με την γραπτή εξέταση και άρα δεν γίνεται να αποκλείονται πρωτοφανώς από τη διαδικασία των μετεγγραφών οι φοιτητές που εισήχθησαν με το 10%. Ο ίδιος χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση, ενώ αναρωτιέται: «Πώς είναι δυνατόν να αλλάζεις τους κανόνες του παιχνιδιού την ώρα των εγγραφών;».

«Η εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013−2014 και εντεύθεν», αναφέρει η παράγραφος 6 του άρθρου 53, του νόμου 4264/2014.