Τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις περαιτέρω περικοπές των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές φοιτητών, συζητήθηκαν σε σύσκεψη εργασίας του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τα προεδρεία των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και των προέδρων των ΤΕΙ.

Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα με τους «αιώνιους» φοιτητές, η αξιολόγηση των ιδρυμάτων και η αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των οκτώ πανεπιστημίων στα οποία υπάρχουν εργαζόμενοι στη διαθεσιμότητα.

Όλες οι πλευρές κατέθεσαν προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συμφωνήθηκε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στις έκτακτες Συνόδους Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και των Προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίες θα συνέλθουν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τους συναρμόδιους υπουργούς, θα αποφασιστεί η Εξαίρεση των Ειδικών Λογαριασμών (ΕΛΚΕ) από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, προκειμένου να έχουν την ευελιξία τα ιδρύματα να αυτοχρηματοδοτούνται μέσω της έρευνας.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στη λειτουργία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τόνισε ότι θα απελευθερωθεί η λειτουργία τους προκειμένου οι αποφάσεις να λαμβάνονται με υπογραφή των πρυτάνεων των πανεπιστημίων και όχι με υπογραφή υπουργού, ενώ η αξιολόγησή τους θα γίνεται από την ΑΔΙΠ.

Τέλος, διεμήνυσε ότι ο νόμος για τους «αιώνιους» φοιτητές θα εφαρμοστεί.

Παράλληλα, πριν από την έναρξη της σύσκεψης εργασίας, ο υπουργός και τα προεδρεία πρυτάνεων ΑΕΙ και προέδρων ΤΕΙ συμφώνησαν να εκδώσουν κοινή δήλωση για το θάνατο του ακαδημαϊκού και Γενικού Γραμματέα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Στεφάνου, στην οποία σημειώνεται:

«Με αίσθημα βαθιάς θλίψης και οδύνης υποδεχτήκαμε την είδηση της απώλειας του εκλεκτού ακαδημαϊκού και δημοσίου λειτουργού, Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Στεφάνου. Όλοι εμείς που είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί του, έχουμε ακριβή επίγνωση της επιστημονικής του εμβέλειας σε διεθνές επίπεδο, της πολιτικής και ηθικής του ακεραιότητας και ευθυκρισίας και του υποδειγματικού του ήθους.

Η λαμπρή του σταδιοδρομία στο επιστημονικό και στο πολιτικό πεδίο έφτασε σε πρόωρο τέλος, αφήνοντας όμως παρακαταθήκη το έργο και τη γενική εκτίμηση στο πρόσωπό του που θα διαρκέσει. Εκφράζουμε τα θερμότερα συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή».