Πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που διαπίστωσαν ότι στη φετινή εγκύκλιο πρόσληψης αναπληρωτών δεν υπάρχουν ριζικές διαφορές συγκριτικά με την προηγούμενη. Πολλοί αναζητούσαν τη ρύθμιση για τα δυσπρόσιτα σχολεία που όντως δεν περιλαμβάνεται εντός της εγκυκλίου μέχρι στιγμής.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι ο Υπουργός Παιδείας έχει αναφέρει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι θα κατατεθεί εντός των ημερών νομοσχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η τροπολογία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών στα δυσπρόσιτα καθώς ανέφερε ότι «το πρώτο νομοσχέδιο σχετίζεται με το άτυπο συμβούλιο πρώην υπουργών Παιδείας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρία άρθρα και τέσσερις τροπολογίες, η μία για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών που θα μεταβούν σε ορεινές περιοχές ή στη νησιωτική Ελλάδα, στις περιοχές, δηλαδή, όπου το Σύνταγμα, στο άρθρο 101 παράγραφος 4, επιβάλλει ειδική μεταχείριση, μια διάταξη που αφορά τα ιεροδιδασκαλεία της Θράκης – και που θέλαμε να συζητηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία στο σημερινό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά δεν κατέστη δυνατόν».

Πρόβλεψη για τις αλλαγές των δυσπρόσιτων σχολείων υπάρχει και στην εγκύκλιο των αναπληρωτών καθώς στις σελίδες 15-16 και συγκεκριμένα στην τελευταία επισήμανση αναφέρεται το εξής:

Σε περίπτωση ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τα σχολεία που λειτουργούν σε δυσπρόσιτα μέρη των ορεινών όγκων και της νησιωτικής Ελλάδας ,θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος στην οποία,αφενός,θα γίνεται αναφορά της σχετικής διάταξης νόμου και αφετέρου θα περιγράφονται οι παρεχόμενες δυνατότητες περί συμπλήρωσης της αίτησης προτιμήσεων που υποβάλλεται με την παρούσα εγκύκλιο”

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ρύθμιση θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με αυτή όποιος υπηρετεί σε δυσπρόσιτα σχολεία θα λαμβάνει διπλάσια μόρια. Το θέμα είναι ότι από τη στιγμή που οι πίνακες παραμένουν κλειδωμένοι και δεν προστίθενται νέα μόρια προϋπηρεσίας ο διπλασιασμός δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη σειρά κατάταξης των αναπληρωτών αλλά πιθανόν τα μόρια αυτά να φανούν χρήσιμα όταν κάποιος αναπληρωτής διοριστεί ως μόνιμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr ένα από τα σενάρια που εξετάζει το Υπουργείο Παιδείας είναι οι εκπαιδευτικοί να δηλώνουν δυσπρόσιτα σχολεία και σε περίπτωση που σε κάποιο σχολείο δεν παρουσιαστεί ο εκπαιδευτικός που έχει προσληφθεί μέσα από την κύρια φάση αναπληρωτών, να καλείται αυτός που έχει δηλώσει το συγκεκριμένο σχολείο. Περισσότερα αναμένονται τις επόμενες μέρες ενώ θα ακολουθήσει συμπληρωματική εγκύκλιος όπως άλλωστε αναφέρεται και στην εγκύλιο των αναπληρωτών.